Това ястие е вкусно и най-важното, лесно за приготвяне. Макарони на фурна с шунка и кашкавал може станат по-сочни с добавяне на зеленчуци и пикантни подправки, но тази рецепта е само с кашкавал и шунка от основните продукти. Получава се нещо като обилна запеканка, към която можете да добавите сос по желание.
Рецепта за макарони на фурна с шунка и кашкавал
Необходими продукти:
- 250 гр макарони;
- 2 с.л. зехтин (може и олио);
- 1 с.л. доматено пюре;
- 1 глава лук;
- 200 гр шунка;
- 2 яйца;
- 150 гр нискомаслена сметана;
- 250 гр кашкавал за поръсване и запичане;
- черен пипер и сол на вкус.
Как да ги приготвите
Докато се варят макароните, нарежете една голяма глава лук и я запържете в зехтина или олиото. Когато лукът омекне, добавете доматено пюре и запържете още малко. Огънят трябва да е слаб. Смесете запържения лук с вече сварените макарони и добавете нарязана та кубчета шунка.
Пригответе сос от яйцата и сметаната и добавете всякакви подправки по ваш вкус, сол и черен пипер и половината от настъргания кашкавал. Сега смесете макароните със соса и поставете в керамичен или стъклен съд за печене. Печете във фурна за около 20 минути, след което поръсете с останалия кашкавал, настърган на едро ренде.
Печете за още 5 до 10 минути, докато кашкавалът стане златист. Тези макарони на фурна с шунка и кашкавал, приготвени по този начин са вкусни дори и студени. Но не забравяйте да ги поръсите с пресни билки преди сервиране.
Да ви е сладко!
Виж още: