четвъртък, 30 май 2024
13.2 C
София
НачалоДомашни любимциМалтийска болонка - мини...

Малтийска болонка – мини куче малтезер за безкрайни радости

Породата Малтийска болонка произлиза от остров Малта и е известна със своята спираща дъха бяла козина, която ако се остави да порасне стига чак до земята. Малтийците са игриви, очарователни и адаптивни кученца. Те се привързват изключително много към стопаните си и тъжат, когато тях ги няма.

За породата Малтийска болонка

Малтийскатa болонка рядко достига 7 кг, като в повечето случаи е до 3 или 4кг в зряла възраст. Кучето е покрито с дълга, права и копринена козина. Видът й се счита за доста стар и се числи към болониките и породата бушон-фризе. Под изцяло бялата мантия има компактно тяло, движещо се с плавна и бърза походка.

Цялостната картинка с този домашен любимец представлява съвкупност от елегантност, баланс и приливи на енергия. Неустоимия малтийски сладур с големите си тъмни очи и черен нос може да завладее сърцата на хората. Въпреки аристократичното си поведение породата Малтийска болонка (малтезер) е издръжлив и адаптивен домашен любимец.

Те са будни пазачи, които са безстрашни по очарователен начин на куче-играчка, а по природа са малки големи спортисти. Малтийците са дълголетни животни. Понякога са  упорити и своенравни, но реагират добре на обучение, базирано на награди.

Грижи за малтиеца

Притежаването на куче не е просто привилегия, това е отговорност. Тези животни  зависят от нас за храна и подслон и заслужават много повече от това. Когато вземете куче в живота си, трябва да разберете ангажимента, който включва освен притежаването му и съпътстващите го грижи.

Здраве на малтийска болонка

Малтийците са здрава порода с предимно малко здравословни проблеми и обикновено живеят над 10 години. Препоръчва се малтийските кученца да бъдат тествани за жлъчни киселини, за да се изключат вродени чернодробни проблеми като чернодробен шънт и микроваскуларна дисплазия.

Има съобщения за случаи на развитие на малтийски енцефали. Както при всички породи мини кучета, поддръжката на зъбите е важна и те трябва да се мият ежедневно с паста за зъби, специално създадена за кучета, както и рутинни почиствания при ветеринар.

Подстригване на малтезер

Дългата бяла козина на малтийците е привлекателна и великолепна. Изисква ежедневно нежно разресване, за да се предотвратят заплитания. Малтийската болонка също трябва редовно да се къпе и да се поддържа козината в най-добрия вид. Имат бързо растящи нокти, които трябва да се подрязват редовно.

Проверявайте ушите им всяка седмица и отстранявайте всички излишни нечистотии и натрупаните остатъци. Кучето малтийска болонка е предразположено към зъбни заболявания с напредване на възрастта, затова зъбите им трябва да се мият редовно. В идеалния случай всеки път, когато козината им се четка.

Ако кучето има прекомерно сълзене около очите, се препоръчва посещение при ветеринарен лекар, за да се определи възможната причина.

Упражнения с малтийска болона

Малтийците са пълни с енергия, но се нуждаят само от малко време, за да бъдат здрави и щастливи. Ежедневните разходки със собственика им или подскачането в оградени двор или дори на закрито обикновено са достатъчни, за да ги поддържат във форма.

Обучение на малтезер

Малтийците са много интелигентни кучета и в продължение на векове са били спътници на хората. Те са се научили как да получават точно това, което искат от стопанина си. Важно е да сте търпеливи в тяхното обучение. Малтийците са атлетични и талантливи и правят забавени номера, ако ги научите. Въпреки това, те могат да бъдат упорити и решителни, но реагират добре на положителните методи на обучение.

Хранене на мини малтиец

Малтийците ще са щастливи, ако получават  висококачествена храна за кучета, независимо дали е произведена в търговската мрежа или приготвена домашно. Всяка диета трябва да е подходяща за възрастта на породата малтийска болонка. Някои кучета са склонни към наднормено тегло, така че наблюдавайте консумацията на калории и теглото на вашето куче.

Лакомствата могат да бъдат важна помощ при обучението, но даването на твърде много може да причини затлъстяване. Научете кои човешки храни са безопасни за тях  и кои не. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, ако имате някакви притеснения относно теглото или диетата на вашето куче. Чистата и прясна вода трябва да е на разположение по всяко време.

Източник: akc.org

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

5 модерни цветове на дрехи, които ще ви издигнат на върха през лятото

Определено трябва да имате артикули в един от тези нюанси в гардероба си. Те изглеждат не само стилни, но ще ви направят по женствени....