Марината за пилешко филе – рецепти и тайни за приготвяне

Вижте кои са  най-добрите рецепти за вкусна марината за пилешко филе и тайните на нейното приготвяне.

Месото, приготвено върху въглища, е основна техника за барбекю. Може да се направи не само от свинско месо, но и от пилешко месо, което ще ще се сготви за рекордно кратко време. Вкусната марината за пилешко филе ще ви помогне да направите парчетата месо меки и ароматни. Прави се от различни компоненти, всеки от които придава свой специален пикантен вкус. Запознаете с няколко оригиналните рецепти, които са освен популярни и превъзходни на вкус.

Основни съставки за марината за пилешко филе

Добре подбраните съставки ще придадат на месото уникални пикантни вкусове, което ще го направи меко и сочно. Маринатата се приготвя от различни по вид съставки. Като примери могат да се посочат следните комбинации (пропорциите на продуктите са изчислени за 2 кг месо):

  1. Соево-джинджифиловата марината се приготвя от 6 скилидки чесън, нарязан 5 см корен от джинджифил и 150 мл соев сос.
  2. Маринатата за пилешко филе от кисело мляко се прави от 300-400 мл натурално кисело мляко, 2 чаени лъжички сол, смлян черен пипер на вкус.
  3. Лимоновата марината се приготвя от 800 г лук, нарязан на колелца, смес от чушки и сол и сока от 4 лимона.
  4. Марината от киви се прави от 4-5 плода, смлени в блендер и смесени с 500 г лук, нарязан на кръгчета.

Най-добрите рецепти за марината за пилешко месо

Ще получите невероятно вкусно пиле, ако използвате определени набори от съставки за мариноването му.

Марината за пилешко филе с кефир

Тази рецепта за марината с кефир ще омекоти парчетата месо и ще ги направи крехки. Съставките в тази рецепта са за 2 кг месо. Вземете 500 г лук и го нарежете на кръгчета. Счукайте и 3 скилидки чесън. Към тези зеленчуци добавете 500 мл кефир, 3 супени лъжици растително масло, сол и подправки. Смесете сместа с месото и я мариновайте за няколко часа.

Марината с газирана вода

За 2 кг месо вземете 2 бр. лук, нарежете го на колелца и го смачкайте леко с ръце. Разбъркайте лука, месото и черния пипер на вкус. Добавете 600 мл газирана минерална вода. Оставете пилето да се маринова за 2-3 часа, след което отцедете течността и добавете 3 супени лъжици олио и 1 супена лъжица сол. Оставете да престои още половин час, след което започнете да пържите.

Марината за пилешко филе от мед и горчица

Тази марината ще придаде на пилето невероятно пикантен вкус, който може да се проследи едновременно с пикантни и сладки нотки. Рецептата е за 2 кг месо. Смесете 2 супени лъжици горчица, 4 супени лъжици мед, 4 супени лъжици растително масло, червен пипер, сол и кориандър. Също така нарежете 2 глави лук на пръстени, смесете всичко с месото, мариновайте за няколко часа.

Подготовка на пилешко месо за скара или тиган

За да направят месото особено сочно и вкусно, шеф готвачите прибягват до някои тайни, използвани в готвенето.

Печенето на скара (кебап или шишчета) започва с избора на месо. Отлично решение биха били бедрата или пищялите. По желание може да използвате и гърди, но имайте предвид, че това месо е по-сухо. Месото не трябва да има неприятна миризма или да лепне по ръцете ви. Ако натиснете месестата част, тя трябва да изскочи бързо след натискане.

Гърдите се нарязват на парчета с дебелина около 5 см, а бутчетата могат да се оставят цели, особено ако планирате да печете месото на скара. Ако искате да нарежете бутчетата на парчета, костите ще трябва да бъдат премахнати.

За мариноването на младо и старо месо ще отнеме различно време. В първия случай ще бъде достатъчен половин час, а във втория – поне два часа. Пилето може да се маринова за по-дълго, цяла нощ или дори ден. В този случай обаче месото трябва да се постави в хладилник.

Ако готвите големи части от пилето, по-добре е да го опечете на скара. Месото, нарязано на парчета, се нанизва на шишчета, като не се слага много плътно едно до друго. Това е необходимо, за да се получи равномерно пържене.

Запалете огън в скарата и изчакайте, докато въглищата изгорят и се покрият с бяла пепел. В този момент можете да поставите месото. През първите 5 минути трябва да го обръщате възможно най-често. След това можете да забавите процеса и да правите това на всеки 2-3 минути.

Месото, нарязано на парчета, ще бъде готово след 10-15 минути. Ако частите са големи, тогава ще отнеме 5-7 минути повече.

Лесно можете да проверите готовността на филето, като направите разрез с нож. Ако излезе прозрачен сок, то може да се свали от огъня. Ако течността е червеникава, тогава месото все още не е готово и трябва готви още.

Обобщение

Сега знаете как да направите вкусна марината за пилешко филе по различни начини. Надяваме се, че предлаганите от нас рецепти ще ви харесат и да изберете подходящата за вас.

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано