Маринована рязана туршия

Тази маринована рязана туршия се прави без варене и не се добавя никакъв аспирин. След като я приготвите по рецептата, описана по-долу. Пълни се в буркани и се прибира на хладно място. Различна е с това че е богата на различни зеленчуци, като доматите и чушките са зелени.

Вкусна рязана туршия с марината

В състава на туршията влизат зелени пиперки, зелени домати, лук, краставици, зеле и  моркови.

Необходими продукти

  • зелени чушки;
  • зелени домати;
  • лук;
  • краставици;
  • зеле;
  • моркови.

За марината

  • 1 л вода;
  • 1 л оцет;
  • 50 гр сол;
  • 100 гр захар;
  • зърна черен пипер.

Начин на приготвяне

Подбират се здрави, пресни и месести зелени чушки, измиват се, почистват се от  семената и се нарязват се на ивици с ширина 0,5 см, след което се  и се поставят в широк съд.

Здрави и зелени домати, които едва са започнали да се избистрят, почистват се от дръжките, измиват се, нарязват се на кръгове и се прибавят към нарязаните чушки.

Към сместа от пиперки и домати се прибавят и почистен от люспите лук, нарязан на кръгчета.

Прибавят се и и нарязани на кръгове пресни, млади, с едва оформени семена краставички и нарязано на тънки ивици зеле, заедно с тънки кръгчета моркови.

Зеленчуковата смес се разбърква добре и се посолява на вкус: 20 гр сол на 1 кг зеленчук,  след което се оставя няколко часа да се осоли и да си поеме аромата.

След това сместа се изстисква с ръце от отделилия се сок и се попарва във вряла марината, приготвена както следва:

1 л вода, 1 л оцет,  50 гр сол, 100 гр захар и десетина зърна черен пипер се кипват  докато сместа заври.

Попареният зеленчук се изважда от маринатата и се нарежда плътно в буркани. Маринатата се загрява наново до завиране и с вряла се излива върху наредения в бурканите зеленчук, който се притиска с клечки. Така приготвена, тази маринована рязана туршия се затваря плътно в буркани, които се прибират на студено място.

Успех!

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано