Тази маринована рязана туршия се прави без варене и не се добавя никакъв аспирин. След като я приготвите по рецептата, описана по-долу. Пълни се в буркани и се прибира на хладно място. Различна е с това че е богата на различни зеленчуци, като доматите и чушките са зелени.
Вкусна рязана туршия с марината
В състава на туршията влизат зелени пиперки, зелени домати, лук, краставици, зеле и моркови.
Необходими продукти
- зелени чушки;
- зелени домати;
- лук;
- краставици;
- зеле;
- моркови.
За марината
- 1 л вода;
- 1 л оцет;
- 50 гр сол;
- 100 гр захар;
- зърна черен пипер.
Начин на приготвяне
Подбират се здрави, пресни и месести зелени чушки, измиват се, почистват се от семената и се нарязват се на ивици с ширина 0,5 см, след което се и се поставят в широк съд.
Здрави и зелени домати, които едва са започнали да се избистрят, почистват се от дръжките, измиват се, нарязват се на кръгове и се прибавят към нарязаните чушки.
Към сместа от пиперки и домати се прибавят и почистен от люспите лук, нарязан на кръгчета.
Прибавят се и и нарязани на кръгове пресни, млади, с едва оформени семена краставички и нарязано на тънки ивици зеле, заедно с тънки кръгчета моркови.
Зеленчуковата смес се разбърква добре и се посолява на вкус: 20 гр сол на 1 кг зеленчук, след което се оставя няколко часа да се осоли и да си поеме аромата.
След това сместа се изстисква с ръце от отделилия се сок и се попарва във вряла марината, приготвена както следва:
1 л вода, 1 л оцет, 50 гр сол, 100 гр захар и десетина зърна черен пипер се кипват докато сместа заври.
Попареният зеленчук се изважда от маринатата и се нарежда плътно в буркани. Маринатата се загрява наново до завиране и с вряла се излива върху наредения в бурканите зеленчук, който се притиска с клечки. Така приготвена, тази маринована рязана туршия се затваря плътно в буркани, които се прибират на студено място.
Успех!
Виж още: