Маринована туршия без варене

Едва ли има нещо по-вкусно за разядка от маринована туршия, а когато е по рецепта без варене, усилията по приготовленията са още по-малко. Тази рецепта за маринована туршия без варене, се залива с вряла марината, а зеленчуците които са използвани са все дребни и затова понякога и казват дребна туршия.

Маринована туршия без варене

За да я приготвите ще ви трябва арпаджик, което на практика си е дребен лук, зелена бамя и малки зелени доматчета. В допълнение, една туршия трудно ще мине без кисели моркови, които трябва да се нарежат на малки кръгчета, а за овкусяване се добавя целина и малки люти пиперки по желание. Червено зеле е предимно за цвят.

Необходими продукти 

  • 1 кг арпаджик;
  • 1 кг зелена бамя;
  • 1 кг карфиол;
  • 1 кг зелени доматчета;
  • 1 кг моркови;
  • 1 кг целина;
  • 1 червена зелка;
  • чесън на скилидки;
  • няколко люти пиперчици;
  • сол.

За саламурата

  • 1 л вода;
  • 1 л оцет;
  • 150 гр сол.

Начин на приготвяне

Пет-шест добре развити стегнати глави цветно зеле се разчупват на малки розетки и се поставят в подходяща тенджера.

Прибавят се към тях 1 кг обелени дребен лук (арпаджик ) с диаметър 2-3 см и  1 кг млада зелена бамя.

Прибавят се и 1 кг малки зелени домати, заедно с морковите, нарязани на кръгчета,  целина, една червена зелка, нарязана на тънки ивици и малки люти чушки. По желание се добавя и чесън.

Всичко това се осолява много добре в съотношение:

20 гр сол на всеки килограм зеленчук

и се оставя няколко часа да се ароматизира. Отделилият се сок от зеленчука се отцежда и зеленчуците се редят в буркани.

Заливат се с изстинала и преварена саламура, приготвена в съотношение: 1 л вода, 1 л оцет и 150 гр сол. Бурканите се затварят плътно и се прибират на студено място. Така приготвената маринована туршия без варене е отлична за консумация до 1-2 години.

Успех!

Виж още: 

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано