Едва ли има нещо по-вкусно за разядка от маринована туршия, а когато е по рецепта без варене, усилията по приготовленията са още по-малко. Тази рецепта за маринована туршия без варене, се залива с вряла марината, а зеленчуците които са използвани са все дребни и затова понякога и казват дребна туршия.
Маринована туршия без варене
За да я приготвите ще ви трябва арпаджик, което на практика си е дребен лук, зелена бамя и малки зелени доматчета. В допълнение, една туршия трудно ще мине без кисели моркови, които трябва да се нарежат на малки кръгчета, а за овкусяване се добавя целина и малки люти пиперки по желание. Червено зеле е предимно за цвят.
Необходими продукти
- 1 кг арпаджик;
- 1 кг зелена бамя;
- 1 кг карфиол;
- 1 кг зелени доматчета;
- 1 кг моркови;
- 1 кг целина;
- 1 червена зелка;
- чесън на скилидки;
- няколко люти пиперчици;
- сол.
За саламурата
- 1 л вода;
- 1 л оцет;
- 150 гр сол.
Начин на приготвяне
Пет-шест добре развити стегнати глави цветно зеле се разчупват на малки розетки и се поставят в подходяща тенджера.
Прибавят се към тях 1 кг обелени дребен лук (арпаджик ) с диаметър 2-3 см и 1 кг млада зелена бамя.
Прибавят се и 1 кг малки зелени домати, заедно с морковите, нарязани на кръгчета, целина, една червена зелка, нарязана на тънки ивици и малки люти чушки. По желание се добавя и чесън.
Всичко това се осолява много добре в съотношение:
20 гр сол на всеки килограм зеленчук
и се оставя няколко часа да се ароматизира. Отделилият се сок от зеленчука се отцежда и зеленчуците се редят в буркани.
Заливат се с изстинала и преварена саламура, приготвена в съотношение: 1 л вода, 1 л оцет и 150 гр сол. Бурканите се затварят плътно и се прибират на студено място. Така приготвената маринована туршия без варене е отлична за консумация до 1-2 години.
Успех!
Виж още: