Маринованите гъби са вкусна и популярна зимнина, която се практикува в много страни по света. Но защо да си отделяме времето и усилията да мариноваме гъбите, вместо да ги консумираме свежи? Предимствата на маринованите гъби не се състоят само в техните вкусови качества, но и в съхраняването на ценните витамини и минерали целогодишно, когато ги мариноваме в буркани.
Именно поради този факт, решихме да споделим две рецепти за мариновани гъби и ако решите да направите този вид зимнина, със сигурност няма да съжалявате.
Мариновани гъби – рецепта 1
Подходящи за мариноване са следните видове гъби:
- манатарка;
- пачи крак;
- рижика (рижка, рижийка);
- млечница и др.
Гъбите се измиват добре и се варят в слабо посолена вода. Манатарките се варят 10 мин, а пачия крак 15 мин, различните видове млечници, з около 8 минути.
Сварените гъби се охлаждат, поставят се в буркани и се заливат с предварително сварена и охладена смес, приготвена в съотношение: 1 л вода, 300 г оцет, сол по вкус и подправки – дафинов лист, карамфил, черен пипер, бахар и др.
Отгоре гъбите се притискат, завързват се с пергаментова хартия и се прибират на студено.
Мариновани печени гъби в буркани – рецепта 2
Гъбите се почистват от полепналите по тях примеси и пръст с малка четчица, отрязват се пънчетата им до основата и се посоляват на вкус. След това всяка гъба се напълва с олио и се поставя в тавичка. Пекат се в умерено силна фурна, докато омекнат.
Оцеждат се от отделилия се сок и се нареждат в малки бурканчета. Между тях се поставят ситно нарязани магданоз и копър и тънки резенчета лимон, зърна черен пипер и дафинов лист.
Заливат се с марината, приготвена в съотношение 500мл вода, 250 мл оцет и 60 г сол. Ком маринатата се поставя и сокът, отделил се при печенето на гъбите. Маринатата се изсипва върху гъбите студена. Отгоре се поставя памучно парче плат, притиска се с тънка дъсчица и върху него се налива 2 см олио.
Бурканите се затварят плътно и се съхраняват се на студено място.
Не пропускайте и другите ни рецепти за зимнина, но този път сладка.