Ако не сте правили мариновани камби, значи сте пропуснали много тази година. Червените камби, мариновани в пикантна марината са чудесна гарнитура и допълнение, не само заради своя ярко червен цвят и хрупкава текстура, но и заради уникалните вкусови качества, които съставките на тази рецепта им придава.
Рецепта за мариновани камби
Научете как се правят мариновани камби с пикантен сос, по една стара рецепта. Червени камби по този метод все още не сме приготвяли, но смятаме да го направим, а ако вие решите да я изпробвате, не забравйте да споделите вашите впечатления от зимнината. Имахме възможност да я опитаме и беше чудесна на вкус, хрупкава, с приятна киселинност, подходяща за гарнитура или за зарядка, а доматения пикантен сос придава още повече наситен вкус.
Необходими продукти
- червени камби (1кг);
- зрели червени домати (1кг).
Съставки за марината
- 200 гр захар;
- 180-220 мл оцет;
- 150-180 мл олио;
- сол на вкус (~45гр);
- дафинво лист;
- чесън на скилидки (обелени);
- черен пипер на зърна.
Как да ги приготвите
Подбирате здрави и зрели червени камби. Измивате добре, почиствате от семки и разрязвате камбите по дължина, по дялове на плода.
Маринатата със соса от домати, приготвяте по следния начин:
Първо се прави сос от домати, като съотношението на доматите към камбите, трябва да е равно, или иначе казано 1:1. Ципата на доматите трябва да се отстрани. За целта, смилате доматите в месомелачка, която ще премахне и семките, за по-добър краен продукт и вид. Соса се вари, за да се поизпари водата на доматите.
След това към соса прибавяте оцета, захарта, олиото и сол на вкус, като за това количество е между 40 и 50гр. Колко сол ще сложите, зависи от вас и вкусовите ви предпочитания, но все пак трябва да има такава.
Прибавяте скилидките на една глава чесън (предварително обелени), черен пипер на зърна, няколко дафинови листа и слагате соса на котлона за заври отново. Когато заври, добавяте и нарязаните червени камби за десетина минути.
Така приготвената смес се пълни в буркани до гърлото. Запечатвате и ги обръщате с капачките надолу, докато се охладят напълно на стайна температура.
Така приготвените мариновани камби са подходяща гарнитура към печени меса, или като разядка. С риск да се повторим, тези камби в марината от доматен сос с оцет и оли са перфектното мезе, като всяка друга зимнина и туршия.
Успех!
Споделете вашите впечатления в секцията за коментари по долу, ако сте направили тази рецепта. Ако все още се чудите дали да правите друга зимнина от пиперки (камби и чушки), ето една уникална рецепта за печени пиперки в буркан и още една за мариновани пиперки.
А царската туршия, с добавени камби или чушки не е за пропускане, както и пуканите люти чушки от „рибки“.