НачалоРецептиТуршия / зимнинаМариновани краставички (без аспирин...

Мариновани краставички (без аспирин с варене)

Има ли някой изобщо, който да не е приготвял мариновани краставички? Тази кисела зимнина ни отвежда ежегодно в света на консервирането, когато корнишоните излязат по пазарите, или още по-добре, когато си ги отгледате сами.

Съществуват най-различни рецепти за мариновани краставички, от съвременни интерпретации до стари начини за мариноване, този процес присъщ за лятото се ни дава възможност да съхраним най-доброто от природата, което ни служи през зимата  за подобрявяне на апетита или като стартер.

Маринованите краставички от много години ни позволяват да запазим вкусовете на  този зеленчук и да ги хапваме, когато е приминало времето им след края на лятото. Пастьоризацията и вниманието към детайлите при подготовката, съчетани с точно подбрани подправки, придават на това ястие неговата богата палитра от аромати и вкусови качества.

Мариновани краставички – стъпка по стъпка

В тази рецепта за бързи мариновани корнишони няма аспирин и след като напълните бурканите се овакумяват по традиционния начин. Въпреки това, рецептата е сполучлива и ще ви достави изключително хрупкав и киселинен стартер преди хранене или просто за мезе зимно време и не само.

Мариновани краставички

Киселите краставички са уникална разядка, която ни дава възможността да похапнем тези сезонни зеленчуци в натуралния си вид и през зимата, а не само лятно време. Отдавна има краставици по магазините целогодишно, но всички вие знаете, че те не са така вкусни, както пресните краставици през лятото.

Продукти за буркан с краставички (1 бр)

кисели краставички

  • 100 мл. оцет (винен);
  • 1 резен лук;
  • ч. пипер (4-5 зърна);
  • 1 с.л. захар с връхче;
  • 1 равна с.л. едра сол равна;
  • 1 бр. дафинов лист;
  • 2 зърна бахар;
  • копър;
  • вода;
  • корнишони;

Приготвяне на мариновани краставички по изпитана рецепта

Вземаме буркан (1 бр) от 0.800мл, и изливаме на дъното около 100мл оцет.

кисели краставички

Прибавяме сол, лук, захар, дафинов лист, бахар и черен пипер.

Мариновани краставички

Подреждаме предварително почистените и измитит корнишони, като ги натъпкваме  плътно.

Мариновани краставички

Най-накрая слагаме стрък копър отгоре и допълваме буркана с вода до първия ръб. Следва да затворим напълнените буркани с капачки и да се уверим, че са добре прилепнали, за да няма бомбажи.

Овакумяваме до кипване за около 5 минути или докато променят цвета си и ги изваждаме веднага. Ако ги варите твърде много краставичките може да станат по-меки и не толкова хрупкави.

Мариновани краставички

След като сме ги извадили, изчакваме около 10 минути и ги обръщаме с капачките надолу. Нашите вкусни мариновани краставички са готови да заминат на рафтовете с другата зимнина.

Успех и безаварийно овакумяване:)

Тези мариновани краставички са истинско изкушение, което ни носи свежест и уникален вкус преди всяко едно хранене.

Независимо дали ще ги консумирате самостоятелно с аперитив или за разядка, тези хрупкави деликатеси се харесват от всички, поради своя отличителен вкус и премерена киселинност.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име