Уникален метод за приготвяне на краставички със студена марината, които се получават като тези правени в дъбови бъчви и имат страхотен аромат.
Смята се, че правенето и осоляването в дъбови бъчви придава на маринованите краставици уникален вкус. В нашето ежедневие е трудно да се намери място за голяма или дори малка бъчва, а дъбовите са наистина много скъпи.
Но тази рецепта за туршия от мариновани краставички по студения метод, като в бъчвите и с традиционна марината ще ви помогне да придадете на киселите краставици характерен вкус и хрупкава текстура.
Мариновани краставички със студена марината
Продуктите, подправките и зелените пресни билки са разчетени само за 1 голям буркан от 3л или няколко по-малки, нов вие може да ги увеличите пропорционално.
Необходими продукти:
- 1.2 кг средни по размер краставички
- 2 връзки копър
- 3 бр листа от хрян
- 3 бр дъбови листа
- 4 бр листа от касис (черни, червени)
- 2 бр дафинов лист
- 8 бр черен пипер на зърна
- 7 скилидки чесън.
За саламурата:
- 1 л. филтрирана вода (трапезна)
- 80 мл оцет
- 30 гр сол (едра или каменна).
Начин на приготвяне:
По-добре е да вземете средно големи, светлозелени краставички. Започнете като ги изплакнете и накиснете за една нощ в студена вода с лед.
Поставете краставиците на редове в тенджера, като редувате ред краставици с ред билки и подправки. Оставете малко подправки за най-отгоре.
Разтворете солта в студена вода и разбъркайте, а след като добавете оцета залейте краставичките и покрийте с капак. Оставете на топло място за 3 дни, докато саламура та започне да ври
На третия ден саламурата ще спре да бълбука, така че ще започнем да подготвяме марината за съхранение.
Изваждаме краставичките и първо поставяме листа от пресен хрян, накъсан на парчета, в чист и добре измит буркан.
След това сложете в буркана краставици, копър, начупени дафинови листа, черен пипер, чесън (или подправки на вкус). Може да добавите и няколко дъбови листа.
Прецедете саламурата, в която са осолени краставиците, изсипете в тенджера да заври, като преди това добавите оцета. Дръжте на огъня за около 10 минути след кипване.
Краставички със студена марината, както се подразбира се пълнят в буркан и се заливат с добре преварена и охладена марината. Запечатваме бурканите и ги обръщаме за да проверим за течове, след което ги завиваме във вълнено одеяло и ги оставяме на хладно място за 1 ден.
След 24 часа преместваме бурканите с краставици в хладно помещение, а след месец и половина ще са готови. Когато ги отворите и опитате, ще са все едно излезли като от дъбова бъчва, ароматни и страхотни на вкус.
Вкусът на такива студено мариновани краставички е почти неразличим от вкуса на тези, които се приготвят в дървени бъчви.
Успех и да ви е кисело-солено и сладко!
Виж още: