Ето как да си пригответе сочни, хрупкави и леко пикантни мариновани патладжани със зеленчуци, чесън и подправки, а дали за зимата в буркани или за бърза консумация, вие ще решите.
Това ароматно и цветно предястие, може да се консумира като салта или за разядка, с се приготвя толкова бързи, че ще ви е нужно да отделите само малко време от следобеда. В готов вид маринованите патладжани могат да се консумират самостоятелно или като гарнитура.
Мариновани патладжани
Ето и от какво ще се нуждаете за да ги приготвите за една порция или 1 буркан:
- 1 кг патладжани;
- 1 морков;
- 1 чушка;
- 1 глава лук;
- 1 ч.л. сол;
- олио;
- 2 ч.л. захар;
- 2 ч.л. оцет;
- 1 ч.ч. вода;
- магданоз;
- босилек;
- сол на вкус.
Начин на приготвяне
Измийте патладжаните и ги нарежете на кръгчета с дебелина малко повече от сантиметър. Добавете една чаена лъжичка сол, разбъркайте и ги оставете за 25 минути да си пуснат водата.
След това изцедете и подсушете с кухненска хартия. Запържват се в сгорещен тиган с олио от двете страни до златисто.
Зеленчуците се почистват и измиват, а морковите се стържат на ренде. Чушките нарязвате на средни ивици, а лука на полумесеци. Всички зеленчуци се запържват за 1-2 минути в олио и се отделят в чиния.
Магданоза и босилека се нарязва на ситно, а чесъна настъргвате на ситно ренде или минавате през през преса.
За да направите марината смесете захарта, оцета, водата и солта, като добавите и зелените подправки, след което разбъркайте много добре.
Наредете патладжаните в буркан, като най-горният слой трябва да е от запържените зеленчуци. Налейте марината догоре с затапете с капачка.
Преди сервиране охладете, а за да се мариноват и овкусят добре, ще трябва да почакате няколко часа.
Разклащайте периодично, така че всички зеленчуци да се покрият с марината. Така приготвените мариновани патладжани може и да се стерилизират за по-късна консумация.
Да ви е сладко!
Виж още: