Ако сте пропуснали да направите мариновани тиквички в буркан, сега е момента! В началото на септември, на пазара все още има пресен зеленчук и ние от екипа (на Тами БГ) току що купихме, млади, здрави и пресни тиквички, които смятаме да напълним в буркан с марината за зимата.
Някои хора споделят, че ставали толкова по-вкусни дори от киселите краставички с тази мека киселинност, която им придава маринатата. Намерихме една стара рецепта, която не смятаме да преправяме, а само ще „овкусим“ със силата на „перото“.
Мариновани тиквички в буркан
Зимнината от тиквички съвсем не е за пренебрегване. Не си представяйте крайния продукт, като мека текстура запълнена с огромни семки, освен ако не попаднете на големи и неправилно поливани зеленчуци. Вкусът на зимнината от мариновани тиквички в буркан много наподобява този на киселите краставички, с малки разлики като липсата на специфичната хрупкавост при краставичките и разбира се вкуса на самия зеленчук. Но това няма как да се постигне от разрязан зеленчуци, а малки тиквички, колкото корнишоните не успяхме да намерим 🙂
Да не губим повече време, ето и нашият прочит на една рецепта из стара тетрадка за зимнина и туршия.
Необходими продукти за зимнина от кисели тиквички
Добра практика е да се подберат по-млади тиквички със стегната кожа.
- тиквички (здрави, неударени);
- зелени или червени чушки по избор;
- чесън на скилидки (обелен);
- копър;
- черен пипер на зърна.
Съставки за мариновани тиквички в буркан
Съставките за дадени за 600мл марината. В зависимост от количеството тиквички, които ще приготвяте, пропорционално може да направите повече или по-малко разтвор.
- 80-100мл оцет;
- 35-45гр сол (в зависимост от вашите предпочитания);
- 500мл вода.
Рецепта за мариновани тиквички в буркан
Подбираме здрави на вид и пресни тиквички, като е добре да не бъдат прекалено големи. В идеалния случай, вземете зеленчуци със стегната кожа, които да не са започнали да повяхват и да не са ударени.
Измивате ги добре и белите кората им, след което ги нарязвате на шайби с дебелина 1-2см. Подреждате внимателно тиквичките в буркани и във всеки буркан слагате оп няколко скилидки от чесъна (2-3 скилиди) и черен пипер на зърна.
Нарязвате зелена или червена чушка, а може и от двата вида и вмъквате между редовете. Най-накрая слагате стръкове копър.
Приготвяне на марината за тиквички
В касерола или друга съдина кипвате 500мл вода, след което прибавяте 40-50гр сол и около 80-100мл оцел. С така приготвения разтвор, докато още е горещ заливате наредените в буркани тиквички.
Според количеството зимнина, което ще приготвяте, може пропорционално да увеличите съставките, за да си приготвите повече или по-малко марината.
С посочените по-горе количества се получава марината за малко повече от 1 буркан от 800мл от старите.
Следва затваряне на бурканите по желание може да овакумите за 10 минути, но не е задължително.
Желаем ви успех, а нашите смятаме да опитаме след няколко дена или най-добре след 2 седмици. Ако зимнината от мариновани тиквички в буркан, ви се е получила и сте харесали рецептата, може да споделите в коментарите по-долу в страницата.
Да ви е кисело-сладко!
Резюме
Зимнината от мариновани тиквички е подходяща както за гарнитура към ястия, така и за салати, а за мезе е наистина верен съюзник. Ако се залее с малко мазнина и овкуси по ваш избор, нещата стават все по-добре.
Ако евентуално сте правили мариновани тиквички в буркан, вижте една рецепта за кисели краставички в марината.
Ако пък и това сте свършили, не посрещайте зимата без царска туршия. Няма по-вкусен и мълчалив събеседник за ракията от нея.
Ако само по-някаква случайност сте направили и туршията, просто си вземете почивка и дано сте се запасили с аперитив 🙂