Мариновани тиквички за зимата в буркани

Рецепта за вкусни мариновани тиквички. Когато става въпрос за зимнина и туршия, често тиквичките са подценяван зеленчук, и забравяме за тях. Най=-често правим царска туршия, туршии от зеле, чушки камби и моркови. Но се оказва че маринованите тиквички са много вкусни и стават изключително хрупкави, ако ги направите по правилния начин.

Мариновани тиквички

мариновани тиквички
снимки: личен архив

Тъй като сезона на тиквички наближа, съвсем не е зле да отметнете една сполучлива рецепта, която ще ви гарантира добри резултати. Ето и необходимите продукти:

  • тиквички (здрави и млади);
  • черен пипер на зърна;
  • белени скилидки чесън (цели);
  • копър или магданоз (по желание);
  • червен и зелена чушка;

За марината:

  • 500 мл вода;
  • 80 мл оцет;
  • 40 гр сол.

Начин на приготвяне

Едно от най-важните условия за сполучливи мариновани тиквички е състоянието на плода и правилно приготвената марината. Тиквичките не трябва да са ударени или наранени и е добре да са млади, а не големи и прекалено зрели.

Измивате, почиствате и режете на кръгчета. Ако желаете може и да ги обелите.

Чесъна обелвате на цели голи скилидки, а чушките нарязвате на тънки ивици.

Нареждате ги в буркани, като от време на време слагате копър и някое друго зрънце черен пипер и чесън.

Марината приготвяте по следния начин: вода, сол и оцет се кипват с постоянно бъркане до пълното разтваряне на солта.

Тиквичките се заливат с така приготвения разтвор и се стерилизират за 10 минути.

Така приготвени, маринованите тиквички са идеална гарнитура към ястия, или като салата за мезе.

Успех!

Прегледайте и другите ни рецепти с тиквички:

 

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано