Рецепта за вкусни мариновани тиквички. Когато става въпрос за зимнина и туршия, често тиквичките са подценяван зеленчук, и забравяме за тях. Най=-често правим царска туршия, туршии от зеле, чушки камби и моркови. Но се оказва че маринованите тиквички са много вкусни и стават изключително хрупкави, ако ги направите по правилния начин.
Мариновани тиквички
Тъй като сезона на тиквички наближа, съвсем не е зле да отметнете една сполучлива рецепта, която ще ви гарантира добри резултати. Ето и необходимите продукти:
- тиквички (здрави и млади);
- черен пипер на зърна;
- белени скилидки чесън (цели);
- копър или магданоз (по желание);
- червен и зелена чушка;
За марината:
- 500 мл вода;
- 80 мл оцет;
- 40 гр сол.
Начин на приготвяне
Едно от най-важните условия за сполучливи мариновани тиквички е състоянието на плода и правилно приготвената марината. Тиквичките не трябва да са ударени или наранени и е добре да са млади, а не големи и прекалено зрели.
Измивате, почиствате и режете на кръгчета. Ако желаете може и да ги обелите.
Чесъна обелвате на цели голи скилидки, а чушките нарязвате на тънки ивици.
Нареждате ги в буркани, като от време на време слагате копър и някое друго зрънце черен пипер и чесън.
Марината приготвяте по следния начин: вода, сол и оцет се кипват с постоянно бъркане до пълното разтваряне на солта.
Тиквичките се заливат с така приготвения разтвор и се стерилизират за 10 минути.
Така приготвени, маринованите тиквички са идеална гарнитура към ястия, или като салата за мезе.
Успех!
Прегледайте и другите ни рецепти с тиквички:
Кюфтета от тиквички на фурна
Запеканка с тиквички и доматен сос