Мариновани червени чушки са една от онези класически зимнини, които не само предлагат богатството на пресния зеленчук запазен и консервиран за за зимата, но и са изключително универсални.
Те могат да бъдат добавка към салати, да се добавя към любимия и вкусен миш-маш с яйца, като гарнитура към ястия и др. Червените чушки съдържат и редица полезни витамини, като витамиn C, A, B и E и минерали като калий, магнезий и др. Имат количество фибри, което подпомагат храносмилането и поддържат здравето на стомашно-чревния тракт.
Мариновани червени чушки
Но днес няма да говорим за качествата им, а как да приготвите вкусни червени чушки в марината, които да консервирате за зимата. Винаги може да си купите и готов буркан от магазина, но признайте, че вкусът далеч не е същия. И тъй като първия завръз отдавна излезе, ако разполагате с малко време, ето и как да ги приготвите.
Продуктите които ще са ви нужни за 5кг червени чушки са както следва:
- 5кг червени чушки;
- 200 гр сол;
- 500 гр захар;
- 400 мл оцет;
- дафинови листа;
- олио;
- черен пипер на зърна.
Начин на приготвяне
Здрави, едри, добре развити, червени месести чушки се измиват и се почистват от семенниците, като с върха на остър нож се изрязва в кръг около дръжката им, за да не се разкъсат.
Пиперките се почистват добре от семената, избърсват се с чиста кърпа, за да се подсушат, и се нареждат в съд изправени с разреза нагоре, като всяка пиперка се посолява отвътре със сол.
За 5 кг пиперки са нужни 400 гр сол. Така пиперките се оставят да престоят 24 часа. Отделилият се от тях сок се отцежда, поставя се на огъня да заври и към него се прибавят 1 кг захар и 1 л оцет.
Когато течността заври наново, тя се снема от огъня. Пиперките се нареждат плътно в буркани, като между тях се поставят дафинови листа и смачкани зърна черен пипер.
Отгоре се притискат с клечки и се заливат с охладената саламура. Над тях се налива пласт от 3 см растително масло. Така приготвените мариновани червени чушки се затварят с капачки добре и се прибират на студено място без да се варят или овакумяват.
Успех!
Не пропускайте: