Мариновани чушки

Ако ви се хапва миш-маш, това няма как да стане ако не сте си приготвили домашни мариновани чушки. Разбира се има и готови по магазините, но няма как да отречете, че домашно приготвените са най-вкусни.

Стават както за приготвяне на разядки, така и панирате, а също толкова вкусни са и приготвени в буркан с марината.

Рецепта за вкусни мариновани чушки

Необходими продукти

  • червени чушки (може и зелени);

За мариноването

  • 1.5 л вода;
  • 1.5 л оцет (6%-та);
  • 300 гр сол;
  • 750 гр захар;
  • 250мл олио.

Начин на приготвяне

Пресни, здрави, червени и месести чушки се измиват в обилно количество вода и се почистват добре от семената.

С върха на остър нож се изрязва кръг около дръжката им, за да не се разкъсат.

Попарват се по няколко до леко омекване и до промяна на цвета им във вряла марината.

След като се охладят, чушките се нареждат плътно в буркани и се притискат с пръчки, след което се заливат със същата марината, в която са били попарени.

Марината се приготвя по следния начин:

За 10 кг чушки се приготвя марината от 1,5 л вода, 1,5 л оцет, 300 гр сол, 750 гр захар, 250 гр растително масло, като всичко това се кипва на котлона с разбъркване докато солта се усвои напълно.

Бурканите с мариновани чушки се заливат с кипналата марината и се затварят плътно, като не се варят или стерилизират, а само се преместват на хладно място.

Успех!

Виж още:

Парена туршия от червени чушки

Печени пиперки в буркани

Маринована трицветна туршия

Мариновани камби с оцет и мед

Сос за пълнени чушки

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано