Ако ви се хапва миш-маш, това няма как да стане ако не сте си приготвили домашни мариновани чушки. Разбира се има и готови по магазините, но няма как да отречете, че домашно приготвените са най-вкусни.
Стават както за приготвяне на разядки, така и панирате, а също толкова вкусни са и приготвени в буркан с марината.
Рецепта за вкусни мариновани чушки
Необходими продукти
- червени чушки (може и зелени);
За мариноването
- 1.5 л вода;
- 1.5 л оцет (6%-та);
- 300 гр сол;
- 750 гр захар;
- 250мл олио.
Начин на приготвяне
Пресни, здрави, червени и месести чушки се измиват в обилно количество вода и се почистват добре от семената.
С върха на остър нож се изрязва кръг около дръжката им, за да не се разкъсат.
Попарват се по няколко до леко омекване и до промяна на цвета им във вряла марината.
След като се охладят, чушките се нареждат плътно в буркани и се притискат с пръчки, след което се заливат със същата марината, в която са били попарени.
Марината се приготвя по следния начин:
За 10 кг чушки се приготвя марината от 1,5 л вода, 1,5 л оцет, 300 гр сол, 750 гр захар, 250 гр растително масло, като всичко това се кипва на котлона с разбъркване докато солта се усвои напълно.
Бурканите с мариновани чушки се заливат с кипналата марината и се затварят плътно, като не се варят или стерилизират, а само се преместват на хладно място.
Успех!
Виж още: