Наближава туршиеното време и е добре да прегледаме някоя друга рецепта за мариновано зеле, та да не се чудим, как да го правим, когато момента настъпи. Този метод е за рязано/кълцано зеле в марината от оцет, сол и захар. За разлика от кисело зеле в бидон, тук се добавя и захарта, която ускорява ферментацията и добавя приятен и леко сладникав вкус, а оцета разбира се кисел.
Рецепта за мариновано зеле
Не даваме в продуктите точни количества, тъй като по-долу е описано по колко сол се слага на зелето и колко оцет и захар за марината. Обичайните заподоздрени в състава на тази туршия, освен зеле са както следва:
Необходими продукти
- зеле;
- сол;
- винен оцет;
- захар.
Начин на приготвяне
Добре развити и стегнати зелки се почистват, измиват и нарязват на ситно. Нарязаното зеле се поставя в по-голям съд, може и широка тава.
Посолява се в съотношение 25 гр сол на 1 кг зеле и се оставя така няколко часа.
След това, отделилият се сок се прецежда и се смесва се с винен оцет и захар в съотношение на 1 л сок се прибавят 150 мл оцет и 100 гр захар.
Така получения разтвор се сварява до получаване на марината се и се оставя да се охлади напълно.
Так приготвеното мариновано зеле се нарежда плътно в буркани, без значение дали за 3л или 1л (800мл) и се залива с изстиналата марината.
Затваря се с капачки и се оставя на хладно. Естествената ферментация ще издуе леко капачката, но това да не ви притеснява.
Да ви е сладко и зиме и лете!
Виж още: