Маринован Паламуд – чудесна зимнина, която можем да приготвите с излизането на пресния паламуд. От началото на септември до края на ноември по пазарите можете да намерите хубави по размер и пресни екземпляри паламуд. Може би си спомняте страхотния вкус на консервите „Ропотамо“ от нашето детство. Днешната рецепта, която сме ви приготвили е именно такава.
Маринован паламуд
Може би вашият паламуд в марината ще стане дори по вкусен, но за тази цел трябва да подберете качествени продукти, като започнете от рибата. Уверяваме ви, че когато опитате крайния резултат, ще си оближете пръстите. Тази рецепта може да приготвите и с друга риба, например скумрия.
Необходими продукти за паламуда
- 2 големи паламуда;
- 800 мл. олио;
- 400 мл. оцет;
- сол;
- 3 дафинови листа;
- 7-8 бр. бахар;
- 20 зърна черен пипер;
- сварен бял боб;
- грах от консерва;
- доматено пюре или лютеница;
- кисели краставички.
Начин на приготвяне
Почиствате рибата от вътрешностите, главите и перките. Измивате я и я подсушавате добре. Нарязвате я на шайби с дебелина около 3 – 4 см. На дъното на тенджера слагате лозови клони, като решетка, нареждате предварително осолената риба върху нея. Заливате паламуда с олиото и оцета, прибавяте дафиновите листа, бахара и черния пипер. Варите на слаб огън около 3 часа.
В подходящи буркани слагате ред риба, а върху нея добавяте доматено пюре, боб, грах, кисели краставички, пак риба и така, докато напълните бурканите. Отгоре доливате от соса в който се готви паламуда. Запечатвате напълнените буркани и ги стерилизирате за 10-15 минути.
Да ви е сладко!
Ако нашата рецепта за маринован паламуд ви е харесала, може би ще ви допаднат и нашите предложения за бърза вита баница с готови кори и сочно свинско с картофи на фурна.
Бе пропускайте и другото ни предложение за пушена риба с майонеза.