РецептиТуршия / зимнина

Маринован чесън

Когато си приготвите домашен маринован чесън в буркани за зимнина, бързо ще установите, че е не само вкусен, но и здравословен, лесен и практичен продукт.

Под мариноване обикновено се разбира ферментация или бърза консервация в оцетен или солен разтвор. Целта е да се съхрани свежестта, да се подобрят вкусовите качества и понякога да се намали остротата на пресния чесън.

Предлагаме ви подробна и изпитана рецепта за маринован чесън, както и две алтернативни рецепти, едната от които е леко с масло и билки, а другата леко подправена, подходяща за хора които оибичат пикантните храни.

Класически маринован чесън в оцет и подправки

Необходими продукти (за 1 литър буркан)

  • 800 гр. обелен чесън (около 3-4 скилидки на глава)
  • 500 мл. бял оцет (5 %)
  • 500 мл. филтрирана вода
  • 1 с.л. нон-йодирана сол (50 гр.)
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. смес от пипер (черен, бахар), кимион, кориандър (по желание)
  • 1 дафинов лист, няколко лозови листа или щипка сушен орегано/риган

Стъпка 1: Подготовка на чесъна

Отделете скилидките, преди това можете да ги попарите 1 минута в кипяща вода и веднага да изцедите в ледена баня. Това ще улесни беленето и предотвратява синьо-зелени нюанси.

Измийте и подсушете добре с кърпа, за да няма вода, която да развреди марината и да предизвика мухлясване.

Стъпка 2: Приготвяне на разтвора

В тенджера смесете оцета, водата, солта и захарта и добавете подправките: пипер, кориандър, дафинов лист и др.

Загрейте до завиране, докато солта и захарта се разтворят напълно

Стъпка 3: Пълнене в буркани и консервация

Подгответе буркани и наредете чесъна плътно, като оставите отгоре около 1 см празно простанство.

Изсипете марината докато покрие чесъна, като оставите малко място под капачкатя, избършете ръба и затворете плътно.

Стъпка 4: Съхранение

За съхранение във фризер: оставете да се охлади до стайна температура и приберете в хладилник. Оставете чесъна да „узрее“ поне 7-14 дни преди употреба. Срокът за съхранение в хладилник е от 2 до 4 месеца.

За дългосрочно съхранение (консервиране): сварете бурканите за 10-20 минути във водна баня, оставете да се опхладят и съхранявайте на тъмно и хладно място до 12 месеца.

Виж още: Мариновано зеле

Рецепта 2: Пикантен маринован чесън с чили

Добавки към Рецепта 1:

  • 2–3 сушени люти чушки (арбол, серрано) или 1 ч.л. люти люспи
  • 1 щипка черен пипер и бахар
  • По желание – пресен розмарин или клонче шисо (за азиатски вариант)

Използвайте същия основен разтвор, но добавете чилито при загряване. Правилата за съхранение са същите. Пикантният аромат ще се развие за 1-2 седмици.

Виж още: Мариновани краставички

Рецепта 3: Маринован чесън с масло и билки

Необходими продукти:

  • 300 гр. чесън, обелен
  • 200 мл. зехтин
  • 1-2 стръка пресен розмарин/мащерка
  • щипка черен пипер или люта чушка (по желание)

Стъпки:

Обелете чесъна, стерилизирайте буркан и запарете чесъна с вряла вода за 1 минута, след това направете ледена баня.

Подредете чесъна и билките в буркана и покрийте напълно със зехтин загрят леко до 60 градуса, за да измести балончетата с въздух.

Оставете да се охлади и приберете в хладилник. Използвайте в рамките на 3-4 седмици.

Идеи за употреба

  • Добавя се към салати, паста, месни ястия;
  • Използва се в миксове за разядки и домашни маринати;
  • Пикантната версия е чудесна с варени картофи, месо или сирена;
  • Версията на рецептата със зехтин е подходяща за намазки и ароматизиране на готвено месо.

С тези рецепти за маринован чесън ще може да пренесете аромата и полезните свойства на чесъна и във вашите зимни ястия, когато няма пресни продукти на паязара.

Виж още: Мариновани камби

снимка: Adobe

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

ПРЕПОРЪЧАНО