Мармалад от сини сливи

Всеки себеуважаващ се кулинар разполага поне с един вид сладко или мармалад в кухнята си, а мармалад от сини сливи е едно от най-често използваните сладка за кифлички, кексове или просто ако решите да го намажете на филия.

Тогава какво по-добре от това сами да си приготвите домашен мармалад от сини сливи, без консерванти и всички други Е-та, които го съпътстват отзад на етикета и вътре в него.

Рецепта за мармалад от сини сливи

Сините сливи са един от най-често срещаните плодове лятно време, и макар да са достатъчно вкусни и питателни като пресен плод, винаги е чудесна идея да приготвите зимнина като сладко или мармалад от сливи. Ето и как да го направите, ако все още не сте го приготвяли.

За приготвяне на мармалад със захар се използват плодове от сорта синя кюстендилска слива или от други сортове сливи, които имат сочно и сладко месо, или смес от различни сортове сливи.

Сливите се измиват, изваждат се костилките им и месестата част се сварява с малко вода. След това трябва да я пасирате много добре. Количественото съотношение на плод към захар е както следва:

на 1 кг сливова каша, която се получава от около 1,3 кг сливи, се прибавят 450—500 гр захар и кашата се изварява при постоянно бъркане, докато се сгъсти до такава степен, че след лопатката при бъркането започне да остава трайна следа.

Готовият мармалад от сини сливи се насипва в сухи буркани, докато е още горещ, и след като изстине, върху повърхността му се залепва пергаментова хартия.

Външният вид на мармалада се подобрява, ако на 1 кг сливова каша се прибавят 300 гр ябълкова каша. Ябълковата каша придава гланц на готовия мармалад и по-стегната консистенция, без да изменя вкуса и аромата му. За аромат в края на варенето към мармалада по желание могат да се прибавят индрише, канела или карамфил.

Мармаладът се съхранява на сухо, хладно и проветриво място.

Виж още:

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хороскоп за утре, 23 юни 2024: Лъвът заслужено почива, Овена да внимава какво говори

Разберете какво вещаят звездите по зодии за деня, на какво да обърнете внимание и от какво да се предпазите. Хороскоп за 23 юни 2024 Овен Днес рискувате...