НачалоГрадинаМаруля Ромен - засаждане...

Маруля Ромен – засаждане отглеждане, използване

Марула ромен, известна като Римска маруля, с научно име Lactuca sativa var. longifolia, е листен зеленчук, който има дълга история на отглеждане. Много често се бърка с китайското зеле, поради стегнатия вид на марулята и прибраните й листа, но както ще видите от последната снимка в тази статия, въпреки че си приличат, разликите са съществени.

Произходът й може да бъде проследен назад в средиземноморския регион, по-специално в района на днешни Турция и Гърция. Счита  се, че маруля Ромен е била култивирана още от древните египтяни преди 4-5 хиляди   години. Името на растението произлиза от Римската империя, където то придобива популярност и е широко консумирано.

Засаждане и отглеждане на маруля Ромен

Отглеждането на маруля Ромен може да бъде полезно занимание, особено когато се възползвате от тези съвети и трикове, които да ви помогнат да култивирате това листно ядливо растение в контролирана среда.

Засаждане на маруля Ромен

Римската салата може да се засади както през пролетта, така и през есента. През пролетта може да засеете семена на закрито от  6 до 8 седмици преди последната прогнозна дата на застудяване. След това пресадете разсада на открито след преминаване на опасността от замръзване. За есенно засаждане, може да засеете семената директно в градината около 2-3 месеца преди първата слана.

Вода и поливане

Поддържайте стабилно ниво на pH между 5,5 и 6,5 по време на поливане. Използвайте за регулирате на киселиността, ако е необходимо, за да осигурите оптимално усвояване на хранителните вещества от растенията маруля.

Светлина

Осигурете подходящо осветление за вашите салати ромен. LED светлините за отглеждане са силно препоръчителни за хидропонно отглеждане на закрито. Стремете се към лек цикъл от 14-16 часа на ден, за да насърчите здравословния растеж.

Въздух

Осигурете правилна циркулация на въздуха във вашето пространство за отглеждане. Използвайте вентилатори или вентилационни системи, за да поддържате лек бриз около растенията от маруля Ромен, което помага за укрепване на стъблата и предотвратява развитието на мухъл или болести.

Поддържайте идеалните нива на температура и влажност за растежа на римската маруля. Стремете се към температурен диапазон от 18-24 градуса през деня и малко по-ниски през нощта. Относителната влажност трябва да бъде около 60-70%.

Торене

Маруля Ромен

Наблюдавайте нивата на хранителните вещества и ги коригирайте според специфичните нужди на римската салата. Следвайте инструкциите на производителя за подходящите хранителни съотношения и концентрации.

Вредители

Редовно проверявайте маруля Ромен за признаци на вредители или болести. Тъй като хидропонните системи свеждат до минимум пренасяните от почвата вредители, съсредоточете се върху потенциални проблеми, свързани с качеството на водата, недостиг на хранителни вещества или вредители.

Съберете листата на марулята Ромен, когато достигнат желания размер и са вече твърди и хрупкави. Първо отрежете външните листа, позволявайки на вътрешните да продължат да растат за непрекъсната реколта.

Характеристики на маруля Ромен

Салата Ромен или маруля Ромен, принадлежи към семейството на марулите, Asteraceae, и се характеризира със своите удължени, здрави листа и хрупкава текстура. Това е питателен зеленчук, богат на витамини и минерали. Римската маруля е отличен източник на витамин А, витамин К, фолат и фибри. Той също така съдържа антиоксиданти, които помагат за защитата на тялото срещу оксидативен стрес и възпаление.

Поради високото съдържание на вода и ниското съдържание на калории, салата Ромен често се препоръчва като част от здравословна диета. Той насърчава хидратацията и може да допринесе за регулиране на теглото. Освен това фибрите в римската маруля поддържат здравето на храносмилането и могат да помогнат за намаляване на риска от някои хронични заболявания.

Използване на маруля Ромен в кулинарията

Маруля Ромен

Салата Ромен е универсална съставка, която може да се използва в различни кулинарни препарати. Нейната хрупкава текстура и леко горчив вкус я правят популярен избор за салати, особено като салати Цезар, където здравите листа могат да поберат богати дресинги и гарнитури. Листата от маруля Ромен също често се използват за питателна и нисковъглехидратна алтернатива на традиционните тестени обвивки за тако.

Освен салати, римската маруля Ромен може да бъде печена на скара или използвана с пържени картофи, за да придаде хрупкавост и свежест. Може да се смеси в смутита или да се получи сок за зелена напитка, пълна с хранителни вещества. Листата от маруля Ромен дори могат да се използват като заместител на тортилите в опаковки и сандвичи.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Морковена торта с маскарпоне

Всички обичаме торти и най-често те са еднотипни от няколко блата, слепени с крем, но тази рецепта за морковена торта с маскарпоне, ще разчупи...