НачалоЗдравеМасло от вечерна иглика:...

Масло от вечерна иглика: ползи при някои здравословни състояния

В тази статия: Ползи от маслото от вечерна иглика, за и против неговата ефективност.
Добавките с масло от вечерна иглика могат да се използват за контролиране на високи нива на холестерол в тялото, акне и много други състояния. Ето някои от предимствата на маслото от вечерна иглика.

Какво представлява маслото от вечерна иглика

Вечерната иглика е растение, произхождащо от Северна и Южна Америка, което също расте в цяла Европа и части от Азия. Маслото от семена на вечерна иглика съдържа омега-6 мастни киселини, включително гама-линоленова киселина (GLA).

Днес хранителните добавки с масло от вечерна иглика се рекламират и насърчават за прием при атопичен дерматит (вид екзема), ревматоиден артрит, предменструален синдром (ПМС), болки в гърдите, симптоми на менопауза и други състояния. Маслото от вечерна иглика също може да бъде включено в продукти, които се прилагат върху кожата.

Кожни състояния

Кожните заболявания са едни от най-големите неприятности, от които хората често страдат. Някои от най-често срещаните кожни заболявания са следните:

  • екзема;
  • алопеция ареата;
  • атопичен дерматит;
  • хидраденит супуратива;
  • акне.

Известно е, че всички тези състояния причиняват силен дискомфорт и болка при хората, които трябва да се справят с тях. Едно от най-добрите приложения на маслото от вечерна иглика е, че помага при сърбеж и лющеща се кожа.

Освен това лекарите често препоръчват използването на масло от вечерна иглика за лечение на състояния като псориазис и акне. Това масло помага за отваряне на запушванията и премахване на мъртвите кожни клетки.

Ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е състояние, при което човек страда от силни болки в ставите и възпаление. Това състояние възниква главно, когато имунната система на човек започне погрешно да тълкува здрава клетка като инфекциозен агент и я атакува. Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване.

Маслото от вечерна иглика може да намали въздействието на дискомфорта. Някои лекари, често препоръчват на своите пациенти да използват това масло при болки в ставите.

Този факт е подкрепен и от преглед на проучвания, публикувани в Австралия през 2011 г (но не е научно доказано). Употребата на масло от вечерна иглика се оказва полезна особено при тези пациенти, които приемат НСПВС. Според изследването, използването на масло от вечерна иглика с лекарствата води до облекчаване на болките в ставите.

Най-доброто време за прием е след хранене, за да може тялото да го усвои правилно.

Ползи от масло от вечерна иглика при менопауза

Един от често срещаните проблеми, от които жените страдат, когато преминават през менопаузата, са горещите вълни. Тези нощни изпотявания са изключително неудобни и обезпокоителни, особено когато прекъсват ежедневието им. Горещите вълни се дължат главно на намалените нива на естрадиол в тялото.

Голямо предимство на маслото от вечерна иглика е, че помага за предотвратяване и при лечение на симптомите на горещи вълни при жените.

Остеопороза

Твърди се, че приемът на ненаситени мазнини повишава способността на организма да се справя с остеопорозата. Остеопорозата е състояние, при което тялото страда от тежка минерална загуба. Повечето жени страдат от това състояние поради хормонален дисбаланс в по-късните етапи от живота, особено след менопаузата.

Някои изследователи споделят, че хората трябва да използват маслото от вечерна иглика заедно с рибено масло, калциеви добавки и храни, богати на протеини. Всички тези неща в комбинация евентуално могат или да забавят, или да обърнат общото въздействие на загубата на костна плътност при жените.

Но областта на костите, върху която тази комбинация се оказва ефективна, може да се различава за всеки индивид.

Диабетна невропатия

Диабетната невропатия означава, че човек трябва да се справи с увреждане на нервите, което е усложнение на диабета. Това състояние причинява силна болка в стъпалата, краката и долните крайници.

Когато хората с диабетна невропатия приемат масло от вечерна иглика, нивото на комфорт се повишава. Въпреки че са необходими допълнителни изследвания и данни. Все пак това е обещаващо откритие за всички, които се сблъскват със здравословни усложнения. Освен това можете да опитате тази диабетна диета за контролиране на диабета.

Какви са страничните ефекти на маслото от вечерна иглика?

По-долу са дадени някои от страничните ефекти на маслото от вечерна иглика, които трябва да имате предвид, преди да го използвате:

  • разстроен стомах или лоши храносмилателни навици;
  • дирея или запек;
  • главоболие;
  • гадене.

Имайте предвид, че тези странични ефекти се случват рядко, но предотвратяването е по-добро от лечението.

Според националния институт по здравеопазване на САЩ, няма достатъчно доказателства в подкрепа на употребата на масло от вечерна иглика за каквото и да е здравословно състояние.

Маслото от вечерна иглика, приемано перорално, не е доказано, че е полезно за облекчаване на симптомите на атопичен дерматит. Проучванията на масло от вечерна иглика за болки в гърдите не са установили, че е по-ефективно от плацебо. Според института няма достатъчно доказателства, които да показват дали маслото от вечерна иглика е полезно при други състояния, като симптоми на ПМС и менопауза. Така че, предвид ЗА и ПРОТИВ употребата на маслото от семената на вечерната иглика, следва да се консултирате с вещо медицинско лице.

Резюме

Според мнозина, маслото от вечерна иглика е доказано полезно в различни проучвания срещу редица здравословни състояния, но все пак са необходими повече изследвания. Затова ви съветваме да бъдете внимателни по отношение на ползите от маслото от вечерна иглика за лечение на здравословни усложнения и задължително да се консултирате с медицински специалист преди употреба.

Източници:

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име