Закуската мекици с кисело мляко е едно от най-популярните и обичани солени или сладки изкушения за бързо похапване в българската кухня. Тази класическа рецепта има дълга история в нашата страна и символизира традиционната българска кухня.
Едва ли има по-прекрасен начин да започнете деня със закуска като тази, която може да се похапва дори в движение. В тази статия ще ви представим лесна рецепта за мекици със сода и кисело мляко и сода бикарбонат рецепта за приготвянето на тези вкусни мекици, както и някои съвети за поднасянето на закуската.
Мекици с кисело мляко
Тази рецепта за мекици с кисело мляко не се различава много от другите по съставки, но тук майсторлъка е в правилното смесване на продуктите и разтягане на тестото.
Необходими продукти за мекиците
- 2 яйца;
- 250 гр. кисело мляко;
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат;
- 500гр брашно;
- сол на вкус.
Начин на приготвяне на мекици с кисело мляко
Разбийте добре 2 яйца и прибавете 250 гр. кисело мляко, в което предварително е разтворена половин чаена лъжичка сода бикарбонат, 500гр брашно и сол на вкус, като постоянно бъркате сместа.
След като е добре хомогенизирана, прибавяте 1 ч.ч. хладка вода и продължавате да бъркате сместа, докато започне да образува мехури. Оставете всичко това да си почине за половин час.
Когато тестото в готово, започнете да правите малки топки от него, които внимателно разтегляте с пръсти, по такъв начин, че д добие формата на мекици.
Пържите тестото в обилно сгорещено олио (или друга мазнина) до златист цвят. Когато са готови и извадени, може да поставите хартиена салфетка на дъното, която да обере излишното олио.
По желание поръсвате с пудра захар, още докато са топли. Може да залеете със домашен сироп, сладко, или просто да хапнете вашите мекици с кисело мляко.
Да ви е сладко!
Мекиците с кисело мляко са истинска класика в българската кухня. Но все пак, много хора се дистанцират от пържените храни, затова ако ще пропуснете да ги приготвите, то ви предлагаме палачинки с прясно мляко. Те са далеч не толкова калорични колкото мекиците и има безброй техники и начини за приготвянето им.