Мекици с прясно мляко и мая

Най-верояно всички сте правили мекици с кисело мляко и знаете колко пухкави стават, но в действителност тази рецепта за мекици с прясно мляко и мая, далеч не е за пренебрегване. Мекичките стават също толкова вкусни и ефирни, след като тестото се остави да втаса за малко.

Мекици с прясно мляко

По-долните съставки са разписани за по-голяма доза, но вие може да ги намалите според нуждите ви.

Продукти за мекиците

  • брашно 600 грама (4 ч. ч.);
  • 1 яйце ;
  • жива мая 10 грама  или 9 гр суха мая;
  • 200 мл прясно мляко;
  • 50 грама захар;
  • олио  за пържене, около 200 мл;
  • щипка.

Начин на приготвяне

Започвате с маята, която  размивате на кашица с малко брашно и вода или малко от млякото.

Разбърквате добре и добавяте захарта, след което се оставя на топло да втаса за 30 минути.

След като сместа се е надигнала, прибавяте яйцето, останалото мляко и солта и  останалата част от брашното.

Замесвате меко тесто, от което, като втаса за още половин час, оформяте мекици. По желание може да ги напълните със сирене, а други да оставите без.

Мекиците се пържат в сгорещеното олио и след готовност се слагат върху кухненска хартия да се отдели част от мазнината от пърженето.

Поръсват се с пудра захар, а за тези които не харесват, направо се поднасят с купичка мляко.

Тази рецепта за мекици с прясно мляко няма сода, но мекиците стават отново пухкави, след като тестото втаса. Ако не бързате толкова със закуската или сте станали по-рано, този метод също е изключително сполучлив, а мекиците стават вкусни и чудесни на вид.

Да ви е сладко и солено!

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано