Най-верояно всички сте правили мекици с кисело мляко и знаете колко пухкави стават, но в действителност тази рецепта за мекици с прясно мляко и мая, далеч не е за пренебрегване. Мекичките стават също толкова вкусни и ефирни, след като тестото се остави да втаса за малко.
Мекици с прясно мляко
По-долните съставки са разписани за по-голяма доза, но вие може да ги намалите според нуждите ви.
Продукти за мекиците
- брашно 600 грама (4 ч. ч.);
- 1 яйце ;
- жива мая 10 грама или 9 гр суха мая;
- 200 мл прясно мляко;
- 50 грама захар;
- олио за пържене, около 200 мл;
- щипка.
Начин на приготвяне
Започвате с маята, която размивате на кашица с малко брашно и вода или малко от млякото.
Разбърквате добре и добавяте захарта, след което се оставя на топло да втаса за 30 минути.
След като сместа се е надигнала, прибавяте яйцето, останалото мляко и солта и останалата част от брашното.
Замесвате меко тесто, от което, като втаса за още половин час, оформяте мекици. По желание може да ги напълните със сирене, а други да оставите без.
Мекиците се пържат в сгорещеното олио и след готовност се слагат върху кухненска хартия да се отдели част от мазнината от пърженето.
Поръсват се с пудра захар, а за тези които не харесват, направо се поднасят с купичка мляко.
Тази рецепта за мекици с прясно мляко няма сода, но мекиците стават отново пухкави, след като тестото втаса. Ако не бързате толкова със закуската или сте станали по-рано, този метод също е изключително сполучлив, а мекиците стават вкусни и чудесни на вид.
Да ви е сладко и солено!
Виж още: