Меломакарона са традиционни сладки, които се правят покрай празници, като Коледа и Нова година в гръцката култура. Този сладък десерт е неотменимата част от празничната трапеза и се приготвя с особено внимание и грижа. Меломакарона са символ на празничната радост, топлота и семейно събиране в Гърция и други балкански страни.
Рецепта за Меломакарона
Тези божествено вкусни сладки обикновенно се правят по време на Коледните и Новогодишни празници. Тяхната подготовка и направа сполотява смейството, когато се включат всички в приготвянето им. Замесването на тестото, оформянето на съвършената меломакарона, добавянето на всяка капка мед и орехи са изключително важни техники за сполучливи исладки.
Необходими продукти за тестото
- 150 гр. меко масло;
- 100 гр. зхар;
- 750 гр. брашно;
- 300 мл. олио;
- 1 яйце;
- 150 мл. портокалов сок;
- 2 ч.л. бакпулвер;
- 1 ч.л канела;
- 1 ч.л. настъргана портокалова кора;
- 100 гр. смлени орехи;
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат;
- канела за поръсване.
За сиропа на меломакарона
- 300 гр. мед;
- 300 гр. захар;
- 350 мл. вода.
Начин на приготвяне на Меломакарона
- В дълбока купа се смесват маслото, олиото, захарта и яйцата. разбърква се добре.
- В отделен съд се смесват портокаловият сок и содата и се прибавят веднага към другата смес. Прибавя се по малко брашно и се замесва меко тесто. не се меси дълго, колкото да се хомогенизират съставките.
- От готовото тесто се оформят топчета, колкото орех. Подреждат се в тава върху хартия за печене. Нашарват се с вилица, като се внимава да не се сплескат топчетата.
- Пекат се на 180 градуса в предварително загрята фурна за 20 минути, докато придобият кафеникав цвят. Охлаждат се добре.
- Продуктите за сиропа захарта, меда и водата се смесват в касерола и се варят 5 минути на умерен огън. Сиропът се държи на изключен котлон (не горещ).
- Изстиналите сладки се напояват в сиропа за 3 минути изваждат се с решетъчна лъжица върху скара, за да це отцедят.
- През това време се поръсват с канела и смлени орехови ядки. Остявят се да изстинат напълно.
Готовите сладки се прибират в подходяща кутия, като могат да се съхраняват в хладилник до няколко месеца, но кой ще ги чака толкова време. 🙂
Бон апети!
Тези сладкиши намират своето място в почти всяко семейство по време на коледните празници и не само. Те се сервират с гордост, заради богатството на вкусовете, които съдържат. Сладките меломакарона показват, че кулинарното изкуство може да бъде израз на любовта и грижата, която влагаме в готвенето, създавайки усещането за топлина и радост във всяка хапка.
С меломакарона можем да се насладим на силата, която свързва хората, времето и местата, а именно вкусната храна. В този случай едно сладко неустоимо изкушение.
Виж още: Рецепта за френски макарони