Зимнината от мешана туршия в бидон е един от най-популярните методи за консервиране на зеленчуци. Тази туршия се отличава от другите със своя богат вкус и аромат и разбира се с това, че се използват цели зеленчуци, като цели зелени или леко порозовели домати, чушки, камби, цветно зеле др.
Рецепта за мешана туршия в бидон
Това е изпитана рецепта за мешана туршия от цели зеленчуци, която можете лесно да приготвите в домашни условия. Някои дори я приготвят по този начин в 3 литров буркан, но за някои, количеството е твърде малко за една зима.
Необходими продукти за туршията
Тази рецепта сме изпробвали в малко бидонче с вместимост от 10л, но вие лесно може да промените пропорциите и да я приспособите за вашия съд и неговата вместимост.
Зеленчука, който предварително успяхме да натъпчем плътно в бидончето излезе 6 килограма, затова и разписваме рецептата за съответното количество зеленчуци.
- 1 кг. зелени домати;
- 1.5 кг. цветно зеле;
- 1.5 кг. моркови;
- 1.5 кг. камби;
- 0.5 кг. чушки;
- 1 връзка целина;
- магданоз по желание.
Съставки за саламурата
- 6 л. вода;
- 400мл оцет;
- 360 гр морска сол.
Приготвяне на мешана туршия в бидон
Зеленчуците се избират зрели и не твърде меки. За морковите е добре да са средни по размер. Избираме и зелени, но не прекалено твърди домати, може и да са леко порозовели, но все пак да имат онази твърдина. Червени или зелени чушки по избор, цветно зеле и връзка целина. По желание, може да сложите и малко магданоз.
Подреждате на дъното на бидона добре измитите зеленчуци, като между редовете слагаме целина и магданоз.
Камбите и чушките е добре да прободете с вилица в основата до дръжката на няколко места, за да може да навлезе саламурата по-лесно.
Приготвяне на саламурата за мешана туршия в бидон
Саламурата се приготвя от вода, оцет и сол в посочените количества. Загрявате вода на котлона, след което слагате оцета и солта и кипвате разтвора. Разбърквате до разтваряне и оставяте настрана да изстине.
Това е правилния начин, но ако бързате, може да разтворите солта и оцета в само един литър вода и да кипнете, след което да долеете останалото количество вода. Така няма да чакате да изстине саламурата, което би й отнело поне два часа.
Когато е вече хладна изливате саламурата в бидончето, уверявате се въздуха е излязъл, като притискате зеленчука отгоре с лозови клечки, или други дъсчици и затваряте леко с капака.
За най-добри резултати осигурете температури от 15 до 21 градуса за средно 21 дни за да протече правилно ферментацията, след което слагате на хладно място, за препоръчване под 15гр. по целзий.
Вместо заключение
Така приготвена, тази мешана туршия в бидон е вкусна и здравословна разядка, преди основно хранене, за мезе или за каквото ви дойде наум. Целите моркови са идеални за руска салата. Цветното зеле е обичано от всичко, а доматите, камбите и чушките стават превъзходни. Домашно е, здравословно е и чудесна зимнина.
Все пак, не прекалявайте със соленото. Успех!
Други рецепти за туршия
Ще се радваме да споделите вашето мнение, ако сте решили да приготвите тази мешана туршия в бидон по гореописаната рецепта.
Ако пък нямате нужните условия за съхранение и за приготвяне на този вид туршия, то ви предлагаме изпитана рецепта за царска туршия, директно от тефтера, на баба Стойка 🙂 И нея сме правили и няма да сгрешите.
Изпробвайте също туршия от зелени домати, или пък ако търсите нещо екзотично, то ви предлагаме да направите кимчи – корейска туршия, по тази рецепта.
Идва време и на киселото зеле, така че си запишете още една рецепта, за кисело зеле в бидон, или пък за рязане зеле в буркан.
*Снимковия материал е защитен от Закона за авторското право и сродите му права