понеделник, 20 май 2024
13.9 C
София
НачалоЗа домаМикрофибърни кърпи - всичко...

Микрофибърни кърпи – всичко за тях и микрофибъра

Изглежда, микрофибърни кърпи и микрофибърът са навсякъде около нас в днешно време. Можете да срещнете микрофибър в домакински почистващи кърпи, спортни екипировки, тапицерии на автомобили и мебели и дори в чаршафите. Чистите очилата с микрофибърна кърпа, дръжките на вратите, тапицерии и какво ли още не. Но какво е микрофибъра и наистина ли заслужава това внимание?

Какво е микрофибър и микрофибърни кърпи?

Микрофибъра е много тънка химична нишка с диаметър около 1/5 от този на човешки косъм. Целият микрофибър на пазара в момента е произведен от човека. Повечето са изработени от полиестер, но могат да бъдат смесени и с найлон за добавяне на здравина и водоотблъскване.

Някои микрофибърни кърпи са направени от изкуствена коприна и наподобяват качествата на естествена коприна. В зависимост от формата, размера и комбинацията от материали, микрофибрите могат да придобият различни качества, като здравина, мекота, абсорбция на вода или отблъскване.

Производството на тези ултра фини влакна всъщност започва през 50-те години на миналия век.

Бързи съвети за пране на микрофибърни кърпи

  • При пране на микрофибърни кърпи не трябва да се използва белина. Тя или  други почистващи разтвори могат да повредят влакната.
  • Никога не използвайте прах на сапунена основа, които може да повлияят на свойствата на влакното на микрофибърните кърпи.
  • Не добавяйте омекотител, защото остатъците от него ще запушат влакната и ще ги направят по-малко ефективни.
  • Влакната могат да се стопят при високи температури и вашите микрофибърни кърпи може да се набвъчкат, затова не ги перете на високи температури.

Употреба и грижи за микрофибърни кърпи

Микрофибърни кърпи
Микрофибър в мопове

Микрофибърни кърпи и мопове могат да бъдат намерени навсякъде и са отлични материали за почистване. Те са изтъкани, за да бъдат здрави и дълготрайни и поради изключително фините си изкуствени влакна не оставят мъх или мръсотия. Поради вида на използвания микрофибър, тези микрофибърни кърпи са електростатични и също ще абсорбират мазнини и масло.

Благодарение на фината нишка и тъканта, те дори са  антибактериални, защото улавят малки бактерии, които памучната кърпа не може. Почистващите кърпи от микрофибър трябва да се перат след всяка употреба с препарат за пране.

Спортно облекло от мокрофибър

Много спортни облекла като фланелки, тениски и шорти – са изработени от микрофибърни тъкани, тъй като материалът отвежда потта от тялото. Плътно тъканият плат се използва и за спортни облекла , които се използват както за тренировки, така и за медицински цели за увеличаване на притока на кръв.

Всички тези дрехи от микрофибър трябва да се перат с хладка или топла вода на ръка или в нежна машина. Оставете ги да изсъхнат на въздух.

Микрофибърни кърпи

Аксесоари и спортна екипировка

Повечето портфейли от плат, портмонета за монети, обувки, раници и др, които купуваме днес, са изработени от микрофибър. Платът ги прави водоустойчиви и здрави. Микрофибърът се използва дори в ботуши екстремни ситуации за направата на баскетболни и футболни топки.

Спално бельо и микрофибърни кърпи

Тъй като микрофибрите са изключително тънки, те могат да бъдат изтъкани, за да се се усещат като копринени, но в същото време да останат здрави. Чаршафите, изработени от микрофибър, са дишащи, леки и по-дълготрайни от естествените влакна и лесни за пране. И тъй като тъканта може да бъде изтъкана толкова плътно, че да се направят калъфи за възглавници и матраци, тя е чудесна за хора, които имат.

Покривките и салфетките са изтъкани от микрофибър с качества, които ще попречат на разлятите течности да попият, което прави премахването на петна доста лесно. Обратната техника на тъкане се използва за микрофибърни кърпи за баня и плаж, така че те ще абсорбират вода бързо и то в по-големи количества. Тези микрофибърни кърпи ще изсъхнат бързо и е по-малко вероятно да плесенясат от обикновенните памучните кърпи.

Резюме

Следвайте етикетите за грижа на микрофибърни кърпи и спалното бельо, когато перете. Микрофибърните чаршафи, покривки и кърпи не трябва да се сушат на висока температура или за продължителен период от време.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Видове маникюр – модерни форми на ноктите

Не подценявайте силата на промяната на формата на ноктите и различните видове маникюр. Дори и най-минималистичният маникюр може да се превърне в печеливш  правилното...