НачалоЗдравеМинерални вещества - роля...

Минерални вещества – роля за тялото при хранене

Минералните вещества играят важна роля в жизнените функции на организма, поради което представляват необходима съставна част на храната. В зависимост от количественото им съдържание в организма минералните вещества се разделят на две основни груpи – макроелементи и микроелементи.

Общо взето, значението на минералните вещества в организма се състои в регулиране на редица жизнени процеси и участие в изграждането на костната система, на зъбите, на различните тъкани и кръв.

Минерални вещества и тяхната роля за функциите на тялото

Регулаторната роля на минералните соли осигурява поддържане на
определена концентрация на водородните йони – киселиността (рН) в тъканите и във физиологичните течности.

При незначителни промени на водородния експонент дейността на ферментните системи в отделните органи претърпява чувствителни промени, засягащи посоката и скоростта на съответните процеси.

Минералните вещества определят настройването и поддържането на определено осмотично налягане в тъканите на целия организъм, необходимо за поддържане на физико-химичното състояние на колоидните градивни части на организма.

Отделни йони упражняват определено въздействие върху някои органи и техните функции. Всяко нарушаване на йонното равновесие води до смущения в протичането на жизнените процеси, изпълнявани от отделните  органи.

Минералните вещества и по-специално микроелементите, са в тясно взаимодействие с биологически активните органични вещества – хормони и витамини. Това взаимодействие на микроелементите определя и мястото им в жизнените процеси.

Така например йодът е структурен компонент на хормона на щитовидната жлеза. Медта стимулира дейността на хипофизата при произвеждането на хормоните, които предизвикват развитието на яйцеклетката. Всички елементи от втора периодична група, между които цинкът, берилият и стронцият, поощряват действието на инсулина.

Установена е и връзката между микроелементите и витамините. Например манганът е необходим за образуването на витамин С при много растения. Някои данни показват, че при инжектиране на манган в животински организъм, който сам за себе си не е способен да синтезира аскорбинова киселина, се предизвиква образуването на такава.

По всяка вероятност манганът има участие и при обмяната на витамините В, и D. Установена е също и ролята на кобалта по отношение на живите организми. В редица, местности, чиито почви са бедни на лесно усвоим кобалт, се наблюдава акобалтоза – тежко заболяване при добитъка, което изчезва бързо при лекуване с кобалтови соли, давани заедно с фуража.

Благотворната роля на кобалта се обяснява в случая с образуване в червата на животното на метало-органично съединение кобаламин – витамин В12. Ролята на кобалта в организма не се изчерпва обаче само с действието му посредством витамин B12.

Есенциални минерални вещества за човешкия организъм

Есенциалните минерали са тези, които човешкият организъм не може да синтезира сам и трябва да ги приема от външни източници, предимно чрез храната. Есенциалните минерали са от съществено значение за нормалното функциониране на организма. Ето някои от основните есенциални минерали:

  1. Калций (Ca): необходим за формирането и поддържането на костите и зъбите, а също така играе роля в мускулната контракция, кръвосъсирването и нервната проводимост.
  2. Фосфор (P): участва в структурата на ДНК, РНК, и АТФ (аденозинтрифосфат), което е важно за клетъчната енергия. Също така, фосфор е важен компонент на костите и зъбите.
  3. Калий (K): необходим за поддържането на баланса на течностите в клетките, регулиране на кръвното налягане и участва в мускулната и нервната функция.
  4. Натрий (Na): играе ключова роля в поддържането на баланса на течностите и осмотичния баланс в клетките, както и в нервната и мускулната функция.
  5. Магнезий (Mg): участва в стотици биохимични реакции в организма, включително ензимни процеси, синтез на ДНК и РНК, и мускулна функция.
  6. Желязо (Fe): есенциален за транспорта на кислорода от червените кръвни клетки до тъканите. желязото също участва в редица ензимни процеси.
  7. Цинк (Zn): важен за имунната система, растежа и развитието, както и за множество ензимни реакции в организма.
  8. Селен (Se): има антиоксидантни свойства и участва в защитата на клетките от увреждания.
  9. Хром (Cr): играе роля в обмяната на въглехидрати и участва в регулацията на инсулиновата чувствителност.
  10. Мед (Cu): играе ключова роля в образуването на колаген, а също така участва в метаболизма на желязо и антиоксидантни процеси.

Тези минерали са от съществено значение за поддържането на здравето и нормалното функциониране на различните системи в човешкия организъм. Важно е да се поддържа балансиран режим на хранене, който осигурява достатъчно количества от тези есенциални минерали.

Резюме

Минералите играят важна роля в поддържането на здравето и нормалното функциониране на организма. Те са необходими за различни биологични процеси и имат разнообразни функции.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...