Миш маш с печени чушки

Миш маш с печени чушки е клaсика, която комбиира печени чушки, домати, сирене и яйца, създавайки уникална комбинация от вкусове и аромати.

Това ястие е популярно в българската кухня и често се приготвя през летните месеци, когато зеленчуците са в изобилие.

Но също така се прави и зимата, когато вече сме направили зимнина от печени чушки, или пък сме замразили последните във фризер.

Ето какво ще ви трябва за класическата рецепта:

Необходими продукти за миш маш с печени чушки:

  • 3 яйца
  • 100 гр бяло сирене
  • 5 печени чушки
  • 3 домата
  • 30 мл олио
  • сол (ако има нужда)

Миш маш с печени чушки

Миш маш с печени чушки

Печените чушки се обелват и нарязват на малки парчета. Доматите също се обелват и нарязват на кубчета.

В тиган се загрява олиото и в него се задушават нарязаните чушки и домати, докато течността от доматите се изпари.

Към задушените зеленчуци се добавя натрошеното сирене и се разбърква добре.

Яйцата се разбиват леко и се изсипват в тигана. Ястието се разбърква, докато яйцата се сготвят и сместа се сгъсти. Накрая се добавя сол, ако изобщо има нужда от това.

Миш маш с печени чушки

Миш-машът се сервира топъл, често гарниран с пресен магданоз или копър. Това ястие е подходящо както за закуска, така и за обяд или вечеря, и може да се консумира самостоятелно или с хляб.

Традиционният миш маш с печени чушки е не само вкусен, но и лесен за приготвяне, което го прави предпочитан избор в много български семейства.

Полезно:

Калорийната стойност на порция може да варира в зависимост от използваните количества и съставки. Приблизително, една порция от 250 грама съдържа около 300-350 калории.

Съдържа още:

  1. Витамин А: Червените чушки са богати на витамин А, който е важен за доброто зрение и здравето на кожата.
  2. Витамин C: Чушките също са отличен източник на витамин C, който подпомага имунната система и здравето на кожата.
  3. Витамин B6: Яйцата и чушките съдържат витамин B6, който е важен за метаболизма и нервната система.
  4. Витамин D: Яйцата осигуряват витамин D, който е важен за здравето на костите и имунната система.
  5. Фолиева киселина (Витамин B9): Съдържа се в зеленчуците и яйцата, важна за клетъчното делене и образуването на ДНК.
  6. Витамин K: Зеленчуците в миш маша също могат да съдържат витамин K, който помага за съсирването на кръвта.
  7. Витамин E: Някои от съставките като зехтин (ако се използва) съдържат витамин Е, който е мощен антиоксидант.

Тези витамини допринасят за здравословното хранене и балансирания прием на микроелементи в диетата ви.

Виж още:

Препоръчано