РецептиСладки и десерти

Мляко с ориз: вкусна класика с древни корени

Честно казано, мляко с ориз е може би един от най-обичаните и разпознаваеми десерти, които всеки е опитвал.

Този традиционен десерт се отличава с нежна текстура и приятен, леко сладък вкус, който успява да донесе всеки път приятно усещане за сетивата.

Десерта е лесен за приготвяне и идеален за всяко време от годината, когато искате да се поглезите с нещо сладко и традиционно.

Необходими продукти:

  • 1 литър прясно мляко
  • 1 ч.ч. ориз
  • 100 гр. захар
  • 1 ванилия
  • щипка сол
  • канела за поръсване

Приготвяне на мляко с ориз

Преди всичко измийте добре ориза под течаща вода, за да премахнете излишното нишесте от него. След това го сложете в тенджера с около 500 мл вода и малко сол, и го ваярете до полуготовност.

Това би трябвало да отнеме около 15 минути. Важно е да следите водата да не се изпари напълно, за да не загори оризът.

След като е полусваре, към него започнете да добавяте постепенно прясното мляко с  непрекъснато разбъркване до пълното сваряване и готовност на ориза.

Как се прави грис халва? (вкусна и сочна)

 

Не забравяйте, към средата на готвенето да добавите захарта и ванилията, като продължавате да разбърквате нежно.

След като млякото с ориз е готово и текстурата е мека и гладка, свалете тенджерата от котлона и оставете десерта да се охлади.

Кратки съвети

  • използвайте кръглозърнест бял ориз, тъй като той отделя повече нишесте по време на варене и може да придаде на десерта по-кадифено усещане.
  • Ако желаете по-богат вкус, добавете лъжица масло и капка есенция от портокалова кора или настъргана лимонова кора точно преди финалното варене.
  • При сервиране, поръсете готовия десерт с канела.

Мляко с ориз или както често му казвам – сутляш, може да бъде семпъл десерт, но за сметка на това е изключително вкусен. Насладете се на тази класика винаги когато можете!

Виж още:

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

ПРЕПОРЪЧАНО