Десерта е лесен за приготвяне и идеален за всяко време от годината, когато искате да се поглезите с нещо сладко и традиционно.
Необходими продукти:
- 1 литър прясно мляко
- 1 ч.ч. ориз
- 100 гр. захар
- 1 ванилия
- щипка сол
- канела за поръсване
Приготвяне на мляко с ориз
Преди всичко измийте добре ориза под течаща вода, за да премахнете излишното нишесте от него. След това го сложете в тенджера с около 500 мл вода и малко сол, и го ваярете до полуготовност.
Това би трябвало да отнеме около 15 минути. Важно е да следите водата да не се изпари напълно, за да не загори оризът.
След като е полусваре, към него започнете да добавяте постепенно прясното мляко с непрекъснато разбъркване до пълното сваряване и готовност на ориза.
Не забравяйте, към средата на готвенето да добавите захарта и ванилията, като продължавате да разбърквате нежно.
След като млякото с ориз е готово и текстурата е мека и гладка, свалете тенджерата от котлона и оставете десерта да се охлади.
Кратки съвети
- използвайте кръглозърнест бял ориз, тъй като той отделя повече нишесте по време на варене и може да придаде на десерта по-кадифено усещане.
- Ако желаете по-богат вкус, добавете лъжица масло и капка есенция от портокалова кора или настъргана лимонова кора точно преди финалното варене.
- При сервиране, поръсете готовия десерт с канела.
Мляко с ориз или както често му казвам – сутляш, може да бъде семпъл десерт, но за сметка на това е изключително вкусен. Насладете се на тази класика винаги когато можете!
Виж още:
Как се прави мляко с ориз – 2 начина за приготвяне
