Защо да не блеснете на този Великден с мраморни яйца, направени с тази 100% сполучлива техника за боядисване с люспи от лук?
В събота е последния ден в който се боядисват яйца за Великден и за тези от Вас, на които все още им предстои да изпълнят този традиционен обичай, предлагаме една уникална техника за боядисване на яйца с люспи от лук, а крайния резултат е наистина уникален. Получават се изключително сполучливи мраморни яйца, които изглеждат като излезли от списание и са токова красиви, че ще ви завидят всички.
Мраморни яйца с люспи от лук
За да приготвите красиви и уникални мраморни яйца, ще са ви нужни разбира се освен сурови яйца (яйцата ще се варят след декупаж) и люспи от жълт и червен лук. Ако нямате толкова лук, на който да отделите люспите, то просто отидете до пазара или зеленчуковия магазин и помолете да ви дадат. Обикновено люспите остава на дъното на касетките, така че те обикновено се хвърлят и едва ли някой би ви отказал да ви услужи.
Друг материал, който не е задължителен, но ако искате да надградите идеята, както ще видите на снимките по-долу, е да се снабдите с фини листи златно фолио.
Разбира се, ще ви е нужен и чорап от стар чорапогащник, в който да увиете яйцата, но ето и необходимите материали, освен разбира се бели и сурови яйца.
Необходими материали
- чорапогащник;
- връв, конец;
- ножицал
- люспи от червен лук;
- люспи от жълт лук;
- бял лист хартия;
- фино златно фолио;
- червено зеле (около 400 гр) или боровинки (за получаване на син цвят);
- купичка с вода.
Как се боядисват яйца с люспи от лук
След като вече имате достатъчно от лучените люспи, трябва да ги нарежете, както на снимката по-долу. Нарязвате и белия лист хартия на произволни геометрични форми.
Следва да направите декупаж на всяко яйце от люспите с лук и парченца хартия. Преди това си подгответе всички материали и отрежете квадратни парчета от чоропогащника, както и конец за завързване.
Намокрете отделните люспи с малко вода и ги залепете по яйцето в желания от вас вид.
Завържете стегнато краищата на чоропогащника, така че да не се отпуснат при варене.
След като сте готови с тази стъпка е време да сварите яйцата. Подготвяте си подходяща тенджера, и нарязвате в нея червено зеле на ситно. Пробвахме и с боровинки, но не се получи така желания син цвят (оцветяването беше съвсем слабо).
Варят се за 109 минути, заедно с нарязаното на ситно червено зеле, след ковто се отнемат и се остават още за около час така в тенджерата, за да може яйцата да хванат повече цвят.
След като се охладят, развържете парчето от чорапогащника и би трябвало да получите красиви мраморни яйца, като от снимката по-голу.
От тук, по ваше желание, може да декорирате със златен лист, за още по-голям ефект.
Направени по този метод, тези мраморни яйца стават наистина красиви, забележителни и уникални по вид.
Желаем Ви успех и весели празници!
Не пропускайте: