четвъртък, 30 май 2024
13.5 C
София
НачалоРецептиМраморни яйца с люспи...

Мраморни яйца с люспи от лук (уникална техника за боядисване)

Защо да не блеснете на този Великден с мраморни яйца, направени с тази 100% сполучлива техника за боядисване с люспи от лук?

В събота е последния ден в който се боядисват яйца за Великден и за тези от Вас, на които все още им предстои да изпълнят този традиционен обичай, предлагаме една уникална техника за боядисване на яйца с люспи от лук, а крайния резултат е наистина уникален. Получават се изключително сполучливи мраморни яйца, които изглеждат като излезли от списание и са токова красиви, че ще ви завидят всички.

Мраморни яйца с люспи от лук

За да приготвите красиви и уникални мраморни яйца, ще са ви нужни разбира се освен сурови яйца (яйцата ще се варят след декупаж) и люспи от жълт и червен лук. Ако нямате толкова лук, на който да отделите люспите, то просто отидете до пазара или зеленчуковия магазин и помолете да ви дадат. Обикновено люспите остава на дъното на касетките, така че те обикновено се хвърлят и едва ли някой би ви отказал да ви услужи.

Друг материал, който не е задължителен, но ако искате да надградите идеята, както ще видите на снимките по-долу, е да се снабдите с фини листи златно фолио.

Разбира се, ще ви е нужен и чорап от стар чорапогащник, в който да увиете яйцата, но ето и необходимите материали, освен разбира се бели и сурови яйца.

Необходими материали

необходими материали за боядисване на яйцата
необходими материали за боядисване на яйцата
  • чорапогащник;
  • връв, конец;
  • ножицал
  • люспи от червен лук;
  • люспи от жълт лук;
  • бял лист хартия;
  • фино златно фолио;
  • червено зеле (около 400 гр) или боровинки (за получаване на син цвят);
  • купичка с вода.

Как се боядисват яйца с люспи от лук

След като вече имате достатъчно от лучените люспи, трябва да ги нарежете, както на снимката по-долу. Нарязвате и белия лист хартия на произволни геометрични форми.

Мраморни яйца с люспи от лук

Следва да направите декупаж на всяко яйце от люспите с лук и парченца хартия. Преди това си подгответе всички материали и отрежете квадратни парчета от чоропогащника, както и конец за завързване.

Намокрете отделните люспи с малко вода и ги залепете по яйцето в желания от вас вид.

мраморни яйца

Завържете стегнато краищата на чоропогащника, така че да не се отпуснат при варене.

мраморни яйца

След като сте готови с тази стъпка е време да сварите яйцата. Подготвяте си подходяща тенджера, и нарязвате в нея червено зеле на ситно. Пробвахме и с боровинки, но не се получи така желания син цвят (оцветяването беше съвсем слабо).

мраморни яйца

Варят се за 109 минути, заедно с нарязаното на ситно червено зеле, след ковто се отнемат и се остават още за около час така в тенджерата, за да може яйцата да хванат повече цвят.

След като се охладят, развържете парчето от чорапогащника и би трябвало да получите красиви мраморни яйца, като от снимката по-голу.

мраморни яйца

От тук, по ваше желание, може да декорирате със златен лист, за още по-голям ефект.

мраморни яйцаНаправени по този метод, тези мраморни яйца стават наистина красиви,  забележителни и уникални по вид.

Желаем Ви успех и весели празници!

Не пропускайте:

Боядисване на яйца с ориз

Боядисване на яйца със сода за хляб и оцет.

Колко време се варят яйца за Великден

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Как да изберем перфектния панталон за лятото

Ако не искате да да носите лятото поли, тогава по-добре вижте кои панталони ще бъдат актуални през този горещ сезон. Сред тях със сигурност...