Мусака от картофи и спанак е един малко нетрадиционен прочит на това класическо ястие, но далеч не е за пренебрегване. Края на пролетта и началото на лятото е точно сезонът на спанака, когато може да си го наберете или закупите пресен. Приготвена така, мусаката става много вкусна и съвсем не е за пропускане.
Не пропускайте: Класическа рецепта за мусака
Рецепта за мусака от картофи и спанак
Необходими продукти
- 800 гр картофи;
- 100 гр масло;
- 600 гр спанак;
- 200мл прясно мляко;
- 100 гр сирене;
- 3 яйца;
- магданоз;
- черен пипер;
- сол на вкус.
Как да направите мусака от картофи и спанак
Картофите се сваряват и се обелват, а когато изстинат, се настъргват на едро ренде и се посоляват. Спанакът се измива, нарязва се на дребно и се задушава с част от маслото.
Половината от настърганите картофи се разстилат в намазана с масло тавичка. Върху тях се слага ситно нарязаният магданоз, задушеният спанак, настърганото сирене и останалите картофи и се поръсва с черния пипер.
Мусаката се поръсва с останалото масло и се залива с разбитите яйца и прясното мляко. Заливката може да се направи и с кисело мляко (вижте по-долу други рецепти за заливка. Печете се в силно загрята фурна на 200 гр до зачервяване.
Виж още: