Мусаката може да бъде и безмесна и ако ви е омръзнала традиционната мусака с кайма и ориз, то може да пробвате тази рецепта за мусака от картофи с ориз, която се получава изключително вкусна и много засищаща.
Не пропускайте: Класическа рецепта за мусака
Рецепта за мусака от картофи с ориз
Необходими продукти
- 700 гр картофи;
- 100 мл олио;
- 300 гр червени домати;
- 60 гр ориз;
- 1 глава лук;
- 2 яйца;
- 200 мл прясно мляко;
- магданоз;
- черен пипер;
- сол на вкус.
Начин на приготвяне на мусака от картофи и ориз
Картофите се обелват, нарязват се на кръгчета и се бланшират (запържат се леко). Лукът и малко домати, нарязани на ситно и оризът се посоляват, заливат се с вода, 3 пъти повече от обема на ориза, и се задушават на фурна, докато напълно поемат водата.
В намазана с мазнина тавичка се нареждат ред тънки филийки домати и се поръсват със сол. Върху тях се слагат половината от изпържените картофи, после се разстила задушеният ориз, който се поръсва с черния пипер и ситно нарязания магданоз.
След това се нареждат останалите картофи и най-отгоре доматите. Подредената мусака се поръсва с останалото олио и се запича. След това се залива със сос, приготвен от брашното, яйцата и млякото, и се допича до зачервяване.
Виж още: