2ова е още един вариант на постна мусака, и ако все още не сте опитвали мусака с кисело зеле и картофи, то никога не е късно. Според мнозина киселото зеле, не би се съчетало с картофите, но приготвена по правилния начин, тази мусака се получава много ароматна и добра на вкус. Ако ви е останало кисело зеле от миналата година или пък вече сте приготвили и е почти готово, усилията по приготвяне на това ястие са минимални и си заслужават.
Не пропускайте: Класическа рецепта за мусака
Мусака с кисело зеле и картофи
Необходими продукти
- 500 гр картофи
- половин средно голяма кисела зелка;
- 100 мл олио;
- 3 яйца;
- 1 ч. ч. прясно мляко;
- 2 с.л. брашно;
- черен пипер;
- сол на вкус.
Как да направите мусака от картофи с кисело зеле
Картофите се обелват, нарязват на резенчета, изпържват се в олиото и се посоляват. В същото олио се задушава киселото зеле, нарязано на тънки ивици.
Снема се от огъня, поръсва се с черния пипер, прибавят се двете яйца и се разбърква. Половината от зелето се разстила в тавичка и върху него се нареждат изпържените картофи, а върху тях останалото зеле.
Мусаката се залива с половин чаша зелева чорба и се пече в силна фурна (200 гр). Към края на печенето се залива със заливката от яйце, брашното и прясното мляко, след което се запича до зачервяване. Заливката може да се приготви и по някои от другите рецепти по-долу в статията.
Да ви е сладко!
Виж още: