Мусаката е популярно ястие, но освен с кайма и ориз може да се приготви с други продукти, за да се получи пак вкусна. Един от тези начини е за мусака с прясно зеле и картофи.
Когато киселото зеле още не е втасало, а все още сме в края на лятото и началото на есента, няма нищо по-добро от това да си вземете една прясна зелка, малко картофи и да забъркате една вкусна и постна зеленчукова мусака.
Рецепта за мусака с прясно зеле и картофи
Ето и какво ще ви трябва за да приготвите тази ароматна манджа, която първо се готви в тенджера, а после леко се запича на фурна.
Необходими продукти
- зеле 700 гр:
- картофи 500 гр:
- олио 100 гр:
- домати 200 гр:
- брашно 40 гр:
- целина 20 гр:
- 2 яйца:
- прясно мляко 200 гр:
- магданоз:
- сол.
Начин на приготвяне
Зелето се нарязва на тънки ивици, претрива се с малко сол и се задушава с част от олиото и малко вода.
Когато прясното зеле омекне се добавят се обелените и настъргани домати, ситно нарязаната целина, магданозът и всичко това се размесва.
Картофите се обелват, нарязват се на филийки (колелца) и се сваряват. В тавичка се нарежда пласт задушено зеле, пласт картофи. Наредената мусака се запича малко и се прави заливка от яйца и бял сос, приготвена от запържено брашно и прясно мляко.
Пече се във фурна на 180 градуса до зачервяване. Мусаката може да се приготви и с кисело зеле, но тогава не се слагат домати. Вместо с картофи, ястието може да се приготви и с ориз.
Да ви е сладко!
Виж още: