Мусака с прясно зеле и картофи

Мусаката е популярно ястие, но освен с кайма и ориз може да се приготви с други продукти, за да се получи пак вкусна. Един от тези начини е за мусака с прясно зеле и картофи.

Когато киселото зеле още не е втасало, а все още сме в края на лятото и началото на есента, няма нищо по-добро от това да си вземете една прясна зелка, малко картофи и да забъркате една вкусна и постна зеленчукова мусака.

Рецепта за мусака с прясно зеле и картофи

Ето и какво ще ви трябва за да приготвите тази ароматна манджа, която първо се готви в тенджера, а после леко се запича на фурна.

Необходими продукти

  • зеле 700 гр:
  • картофи 500 гр:
  • олио 100 гр:
  • домати 200 гр:
  • брашно 40 гр:
  • целина 20 гр:
  • 2 яйца:
  • прясно мляко 200 гр:
  • магданоз:
  • сол.

Начин на приготвяне

Зелето се нарязва на тънки ивици, претрива се с малко сол и се задушава с част от олиото и малко вода.

Когато прясното зеле омекне се добавят се обелените и настъргани домати, ситно нарязаната целина, магданозът и всичко това се размесва.

Картофите се обелват, нарязват се на филийки (колелца) и се сваряват. В тавичка се нарежда пласт задушено зеле, пласт картофи. Наредената мусака се запича малко и се прави заливка от яйца и бял сос, приготвена от запържено брашно и прясно мляко.

Пече се във фурна  на 180 градуса до зачервяване. Мусаката може да се приготви и с кисело зеле, но тогава не се слагат домати. Вместо с картофи, ястието може да се приготви и с ориз.

Да ви е сладко!

Виж още: 

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име