Необходими продукти за мухамара
- 500 г червени чушки (печени и обелени);
- 100 г орехи;
- 2 скилидки чесън;
- 3 с.л. зехтин;
- 1 с.л. нарязан магданоз;
- 1 ч.л. кимион;
- 1 ч.л. червен пипер;
- 1 с.л. лимонов сок;
- сол и черен пипер на вкус;
Начин на приготвяне на мухамара
Печете червените чушки на загрята фурна на температура около 200 градуса, докато обвивката им започне да се напуква. Това може да отнеме около 20-25 минути, в зависимост от големината на чушките. След като чушките се изпекат, прехвърлете в найлонов плик или ги покрийте с кърпа, за да могат да омекнат. По този начин ще улесните тяхното обелване. След като се охладят, премахнете семките от тях и ги нарежете на парченца, готови за употреба.
Орехите могат да бъдат леко запечени на сух тиган за няколко минути, за да се извади тяхната натурална мазнина и да се засили аромата им. Това естествено не е задължително, но ако имате време, тази стъпка ще придаде допълнителен вкус и аромат на соса.
След като сте подготвили продуктите, в блендер добавете обелените чушки, орехите, чесъна, зехтина, магданоза, кимиона и червения пипер. Разбийте всички съставки до получаване на гладка паста. Ако получената мухамара е прекалено гъста, добавете още малко зехтин или лимонов сок, за да получите желаната текстура.
Подправете пастата със сол и черен пипер на вкус, като разбъркате добре, за да се разпределят равномерно всички аромати. Охладете в хладилник за около 30-60 минути. По този начин ще позволите на всички вкусове да се съчетаят и да се обогатят по най-добрият начин.
Кратки съвети:
- За по-голяма пикантност можете да прибавите малко люта чушка или чили пипер в дипа.
- Ако не разполагате с пресен магданоз, може да сложите сушен или да замените с други зелени подправки като риган.
- Ако пастата се получи прекалено гъста, не се двоумете дали да добавите още малко зехтин или лимонов сок, за да постигнете желаната консистенция.
Мухамара е много различна и ароматна разядка, която ще разнообрази трапезата ви с нови вкусове и аромати. Лесна за приготвяне и перфектна за допълнение към различни ястия, тя ще се хареса на всеки, който обича комбинацията от ядки, чушки и пикантни нотки.
Виж още:
Мързелива лютеница: лесна и вкусна