Мухамара

Мухамара е популярен арабски дип, която ще завладее сърцата и небцето ви със своята уникална комбинация от вкусове.

Често се използва като предястие или добавка към основни ястия. Ако обичате комбинацията от ядки, чушки и леко пикантни нотки, то мухамара е идеален избор за всяка трапеза.

Необходими продукти за мухамара

  • 500 г червени чушки (печени и обелени);
  • 100 г орехи;
  • 2 скилидки чесън;
  • 3 с.л. зехтин;
  • 1 с.л. нарязан магданоз;
  • 1 ч.л. кимион;
  • 1 ч.л. червен пипер;
  • 1 с.л. лимонов сок;
  • сол и черен пипер на вкус;

Начин на приготвяне на мухамара

Печете червените чушки на загрята фурна на температура около 200 градуса, докато обвивката им започне да се напуква. Това може да отнеме около 20-25 минути, в зависимост от големината на чушките. След като чушките се изпекат, прехвърлете в найлонов плик или ги покрийте с кърпа, за да могат да омекнат. По този начин ще улесните тяхното обелване. След като се охладят, премахнете семките от тях и ги нарежете на парченца, готови за употреба.

Орехите могат да бъдат леко запечени на сух тиган за няколко минути, за да се извади тяхната натурална мазнина и да се засили аромата им. Това естествено не е задължително, но ако имате време, тази стъпка ще придаде допълнителен вкус и аромат на соса.

След като сте подготвили продуктите, в блендер добавете обелените чушки, орехите, чесъна, зехтина, магданоза, кимиона и червения пипер. Разбийте всички съставки до получаване на гладка паста. Ако получената мухамара е прекалено гъста, добавете още малко зехтин или лимонов сок, за да получите желаната текстура.

Подправете пастата със сол и черен пипер на вкус, като разбъркате добре, за да се разпределят равномерно всички аромати. Охладете в хладилник за около 30-60 минути. По този начин ще позволите на всички вкусове да се съчетаят и да се обогатят по най-добрият начин.

Кратки съвети:

  • За по-голяма пикантност можете да прибавите малко люта чушка или чили пипер в дипа.
  • Ако не разполагате с пресен магданоз, може да сложите сушен или да замените с други зелени подправки като риган.
  • Ако пастата се получи прекалено гъста, не се двоумете дали да добавите още малко зехтин или лимонов сок, за да постигнете желаната консистенция.

Мухамара е много различна и ароматна разядка, която ще разнообрази трапезата ви с нови вкусове и аромати. Лесна за приготвяне и перфектна за допълнение към различни ястия, тя ще се хареса на всеки, който обича комбинацията от ядки, чушки и пикантни нотки.

Виж още:

Мързелива лютеница: лесна и вкусна

Печени люти чушки с оцет и чесън в буркан

Препоръчано