Всички я обичаме, а тази домашна и мързелива лютеница приготвена на фурна, става само за няколко часа. Получава се също толкова вкусна и като се има предвид колко е лесна, е очевидно защо я наричат мързелива.
Лютеницата е основен и традиционен български сос, разядка и какво ли още не. Става за мазане на филии, за гарнитура, в добавка към сандвичи и е неизменна част от есенно-зимната ни трапеза, както при правенето на зимнина.
Много от хора свързват лютеницата с продължителен и трудоемък процес, който изисква доста време и усилия. Но има и по-лесен начин да се насладите на тази вкусна и домашна разядка, без да прекарвате часове в кухнята. Тази рецепта за домашна лютеница на фурна е идеалното решение за всеки, който няма цялото това време за направата й по традиционния метод. Ето и как се прави бърза лютеница за един следобед.
Мързелива лютеница
Необходими продукти и подправки
- 3 кг червени чушки;
- 1 кг домати;
- 1 кг патладжани;
- 500 г моркови;
- 1 глава чесън;
- 200 мл олио;
- 5 супени лъжици захар;
- 2 супени лъжици сол;
- 100 мл оцет;
- по желание – лют червен пипер или люти чушки за по-пикантен вкус
Начин на приготвяне
Първо, измийте добре всички зеленчуци. Чушките трябва да се изчистят от семките и да се нарежат на едри парчета. Патладжаните се обелват и нарязват на кубчета. Морковите се обелват и нарязват на кръгчета или по желание на по-малки парчета. Доматите също се нарязват на едри кубчета.
В голяма и дълбока тава за печене добавете всички нарязани зеленчуци, заедно с чесъна, който предварително се обелва и нарязва на ситно. Полейте ги със олио и разбъркайте добре, така че всички съставки да се покрият с мазнината. Добавете захарта и солта и разбъркайте отново.
Тавата се слага в предварително загрята фурна на 200 градуса и се пече 2-3 часа, като през това време трябва да разбърквате лютеницата на всеки 20-30 минути, за да залепне на дъното на тавата и да се готви равномерно. Може да е мързелива лютеница, но все пак трябва да се навъртате около нея.
След като зеленчуците омекнат и започнат да се леко да карамелизират извадете лютеницата от фурната и оставете да се охлади двайсетина минути.
Оттук насетне има два начин за довършване: или я прехърлете в кухненски робот (или използвайте пасатор), за да я смелите до гладка и хомогенна смес или ако я предпочитате едросмляна, може да я намачкате само и да я оставите така.
След като пасирате лютеницата за по-пикантен вкус, може да да добавите лют червен пипер или нарязани люти чушки. Разбъркайте добре и върнете във фурната за още 10-15 минути, за да се обединят всички вкусове.
Когато лютеницата е готова, я извадете от фурната и я оставете да се охлади напълно. Прехвърлете я в буркани и запечатайте добре след което изварете за 10 минути след кипване на водата.
Бурканите могат да се съхраняват на хладно и тъмно място в продължение на няколко месеца. И не забравяте да я пробвате преди затварянето на сол и ако има нужда добавете малко. Така завършена тази мързелива лютеница е едновременно лесна за направа и бърза за приготвяне, като отнема един само следобед.
Успех!
Виж още: