Мързелива мусака

Така наречената мързелива мусака си е заслужила името по ред причини. Първо мусаката не се запържва в тенджера. Това значително намалява времето за приготвяне. Второ, каймата може и да не се овкусява, а подправките да сложите заедно с омесването на продуктите в тавата. Мусаката се прави по наистина мързеливия начин, така че може да не е със същия вкус, но далеч не става по-малко вкусна.

Не пропускайте: Класическа рецепта за мусака

Мързелива мусака

Приготвянето на мусаката по този лесен и бърз начин ще ви отнеме 15 минуси, вярвате или не. Трябва само да нарежете картофите, морковите и лукът, след което да омесите всичко с каймата, но за това, малко по-надолу:

Необходимите продукти са както следва:

  • 600 гр кайма (може и неовкусена);
  • 500 грама обелени картофи;
  • 3 моркова;
  • 2 домата;
  • 1 голяма глава лук;
  • 150 мл хладка вода;
  • 350 мл хладка вода;
  • 50 мл олио;
  • червен пипер;
  • чубрица и черен пипер;
  • сол на вкус.

Как да приготвите мусака по мързеливия начин

Тъй като в тази рецепта мусаката няма да се запържва, започвате с картофите, които нарязвате на кубчета. Нарязвате и лукът, а морковите настъргвате на ренде на средно дупка, заедно със доматите.

Половината от работата за вашата мързелива мусака е свършена. Приготвяте си тава, която намазвате с малко олио. Изсипвате всички зеленчуци в тавата и добавяте и цялото количество кайма. Измивате си добре ръцете и почвате да месите продуктите подобно на тесто. След няколко минути добавяте водата, черен пипер, чубрица и сол на вкус и още веднъж обърквате всичко това.

мързелива мусака

Доливате още една чаша вода (около 200мл) или приблизително толкова, колкото мусаката да се „втечни“. Това е всичко необходимо за една вкусна и мързелива мусака, приготвена по бързия начин. Опитайте да изпълните рецептата и няма да останете разочаровани.

Мислим че ще се хареса още повече, на тези от вас, на които не им достига време за вкусно приготвена домашна храна.

О, да не забравяме заливката, един от най-важните моменти при приготвянето на тази мусака. За да я направите както трябва, по-долу сме поместили линк с 2 статии за заливка за мусака с по няколко варианта: както с прясно, така и с кисело мляко.

Да ви е сладко!

Виж още:

Класическа мусака

Мусака с ориз

Домашна мусака

Гръцка мусака

Мусака със спанак

Мусака с кисело зеле

Заливка за мусака с кисело мляко

Заливка за мусака с прясно мляко

Знаете ли че?

Гръцкото ястие мусака вероятно е възприето в Гърция от подобно арабско ястие. Първата отпечатана рецепта за мусака идва от Турската готварска книга през 1862 г. Дотогава някои от нейните основни съставки, като доматите са си проправили път по целия свят. Тези ранни версии обаче не включва заливка, основна част от ястието днес. Тя е добавен след 1920 г., когато Никос Целементес решава да „прочисти“ гръцката кухня от всякакво турско влияние. Заливката бил неговият опит да „европеизира“ ястието. Днес мусаката може да се намери в кухни по целия свят. В Гърция обаче не е ежедневно ястие, а по-скоро се приготвя като лакомство за гости и семейство в празнични дни.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано