Мързелив козунак без месене

Този мързелив козунак без месене е перфектната алтернатива за всички, които обичат козунак, но нямат време или желание за дълго приготвяне и чакане.

Ако сте готови да създадете нещо вкусно и незабравимо единствено в няколко лесни стъпки, то тогава тази рецепта може да стане вашето ново тайно оръжие за всяко събиране.

Необходими продукти:

  • 500 гр. брашно;
  • 250 мл прясно мляко;
  • 100 гр. захар;
  • 2 яйца;
  • 50 гр. масло;
  • 15 гр. суха мая;
  • 1 ч.л. ванилия;
  • 1 ч.л. лимонова кора;
  • 1/2 ч.л. сол;
  • 100 г локум (по желание);
  • 50 гр. захар за поръсване.

Начин на приготвяне на мързелив козунак без месене

Започнете най-напред с подготовката на маята, като първо загреете млякото в малка тенджера. То трябва да бъде леко топло, но не прекалено, за да може да активира маята.

В затопленото мляко разтворете сухата мая и добавете 1 ч.л. захар. Разбъркайте хубаво и оставете сместа да престои за около 10 минути, докато маята започне да образува мехурчета. Това ще ви покаже, че маята се е активирала и че е готова да се използва.

През това време вземете голяма купа и смесете брашното, захарта, солта и лимоновата кора. След това направете кладенче в центъра на сухите съставки, в което трябва да изсипете маята след като се активира, както и яйцата и разтопеното масло.

Когато направите това добавете и ванилията и започнете да бъркате. Размесете докато всички съставки се обединят почти до стандартно тесто. Не добавяйте повече брашно, дори да ви изглежда рядка или рехава смесста.

Покрийте с чиста кърпа и го оставете да втаса на топло място за около 1.5 часа, или докато удвои обема си. След като вече тестото е втасало, го прехвърлете във форма за печене, или ако добавяте локум, добавете малки парченца и размесете тестото, за да се ртазпределят равномерно. Покрийте го отново с кърпа и го оставете да втаса така във формата за още 20-30 минути.

През това време докато втасва повторно, загрейте фурната до 180 градуса, след което трябва да го печете за около 35-40 минути, докато стане златисто и напълно изпечено. След като извадите изпеченият козунак, го поръсете с малко захар за допълнителен аромат и го поднесете (захарта може да се добави и преди изпичане).

Тази рецепта за мързелив козунак без месене е идеалното решение за всички, които искат да се насладят на домашно приготвен козунак, без да прекарват много време в кухнята.

Виж още:

Препоръчано