Мързелив тутманик със сирене без месене​

Този мързелив тутманик със сирене без месене е идеално решение за тези, които желаят да приготвят вкусно и пухкаво тестено изделие без сложни техники и прекарване на фълго време в кухнята.

Тази рецепта е комбинация от традиционния вкус на тутманика с бързината и лекотата при приготвянето му по този начин.

Необходими продукти

  • 400 гр брашно (или колкото за получаванен а хомогенно тесто)
  • 1 чаена лъжичка сода за хляб
  • 80 мл супени лъжици олио
  • 2 яйца
  • 1 чаена чаша кисело мляко
  • 200-300 грама сирене

Начин на приготвяне на мързелив тутманик със сирене без месене​

Пресейте брашното в голяма купа, за да се аерира и да се отстранят евентуални бучки. В отделна малка купичка смесете содата за хляб с киселото мляко и разбъркайте добре, докато се получи пухкава смес.

В голяма купа разбийте яйцата с помощта на вилица или телена бъркалка.
Добавете олиото и продължете да разбърквате, докато сместа стане хомогенна.
Прибавете сместа от кисело мляко и сода към яйчената смес и разбъркайте добре.

Постепенно добавяйте брашното към течната смес, като разбърквате постоянно, за да избегнете образуването на бучки. След като получите гладка и хомогенна смес, добавете натрошеното сирене и разбъркайте внимателно, за да се разпредели равномерно.

Намажете тава с малко олио или използвайте хартия за печене, за да предотвратите залепване. Изсипете тестото в подготвената тава и го разпределете равномерно.

Загрейте фурната на 180 градуса, поставете тавата и печете за около 40 минути или докато тутманикът придобие златист цвят и клечка за зъби, поставена в средата, излезе чиста.

Готовия мързелив тутманик със сирене без месене​ трябва леко да се охлади леко преди нарязване. Нарежете на парчета по желание и сервирайте топъл или на стайна температура.

Да ви е сладко!

Виж още: 

Вит тутманик

Селски тутманик

Тутманик по стара рецепта

Препоръчано