Необходими продукти
- 400 гр брашно (или колкото за получаванен а хомогенно тесто)
- 1 чаена лъжичка сода за хляб
- 80 мл супени лъжици олио
- 2 яйца
- 1 чаена чаша кисело мляко
- 200-300 грама сирене
Начин на приготвяне на мързелив тутманик със сирене без месене
Пресейте брашното в голяма купа, за да се аерира и да се отстранят евентуални бучки. В отделна малка купичка смесете содата за хляб с киселото мляко и разбъркайте добре, докато се получи пухкава смес.
В голяма купа разбийте яйцата с помощта на вилица или телена бъркалка.
Добавете олиото и продължете да разбърквате, докато сместа стане хомогенна.
Прибавете сместа от кисело мляко и сода към яйчената смес и разбъркайте добре.
Постепенно добавяйте брашното към течната смес, като разбърквате постоянно, за да избегнете образуването на бучки. След като получите гладка и хомогенна смес, добавете натрошеното сирене и разбъркайте внимателно, за да се разпредели равномерно.
Намажете тава с малко олио или използвайте хартия за печене, за да предотвратите залепване. Изсипете тестото в подготвената тава и го разпределете равномерно.
Загрейте фурната на 180 градуса, поставете тавата и печете за около 40 минути или докато тутманикът придобие златист цвят и клечка за зъби, поставена в средата, излезе чиста.
Готовия мързелив тутманик със сирене без месене трябва леко да се охлади леко преди нарязване. Нарежете на парчета по желание и сервирайте топъл или на стайна температура.
Да ви е сладко!
Виж още: