Най-вкусната пълнена пуйка

Пълнената пуйка е едно от най-класическите ястия, което внася винаги празнична атмосфера и събира всички около масата, а да приготвите най-вкусната пълнена пуйка изобщо не е трудно, стига да имате правилната рецепта.

Богата на аромати и вкусове тя ще остави незабравими спомени и трайни усещания сред всички гости, освен факта че е питателна и вкусна.

Въпреки че изглежда трудно и много сложно, приготвянето на пълнена пуйка може да бъде лесно и приятно, стига да следвате тези стъпки описани по-долу за приготвянето и.

Необходими продукти за една наистина вкусна пълнена пуйка:

  • 1 голяма пуйка (около 5-6 кг)
  • 150 гр масло
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 2 глави лук, нарязани на кубчета
  • 3 стебла целина, нарязани на ситно
  • 2 моркова, нарязани на кубчета
  • 200 гр гъби, нарязани на филийки
  • 300 гр хляб, нарязан на кубчета
  • 200 мл пилешки бульон
  • 1 ч.л. мащерка
  • 1 ч.л. розмарин
  • 100 гр сушени плодове (стафиди или сушени кайсии)
  • сол и черен пипер на вкус

Как да приготвите най-вкусната пълнена пуйка

Настройте предварително фурната на 180 °C. Почистете внимателно и подсушете пуйката, като отделите кожата предпазливо с помощта на ръцете си. Сложете под кожата парченца масло, за по-добра крехкост на месото.

След това вземете голям тиган и в него загрейте малко масло и добавете лука, чесъна, целината и морковите. След като видимо омекнат, добавете гъбите и гответе още няколко минути. Добавете хляба, сушените плодове, мащерката и розмарина. Залейте сместа с пилешкия бульон, докато видите че хлябът е поел течността напълно.

С вече готовата смес напълнете кухината на пуйката, като гледате да не я препълните прекалено много. След това внимателно затворете отвора като използвате кухненска връв или няколко клечки за зъби.

Когато сте направили всичко това, поставете готовата пълнена пуйка в тава, овкусете я като поръсите със сол, черен пипер и покрийте с алуминиево фолио. Печете около 3 до 3.5 часа, като от време на време заливате пуйката с отделилия се сос. Когато остане половин час можете да премахнете фолиото, за да зепечете коричка до златисто.

Полезни съвети

След като сте извадили готовата пуйка, можете да я оставите да се охлади поне 20 минути, за да поемат всички соковете и да стане още по-сочна и вкусна.

Можете да прибавите орехи или други ядки към плънката за по-богат вкус.

Тази рецепта за най-вкусната пълнена пуйка е истинска наслада за сетивата, която ще си заслужи всяка минута от приготвянето и. Така приготвена тя ще впечатлите всички гости и ще внесете неповторима празнична атмосфера. Вкусът на сочната и крехката пуйка, придружен с ароматната плънка, ще направи всяко събиране на трапезата ви специално и незабравимо.

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано