Ястия с месоПилешко месо

Най-вкусните панирани пилешки хапки: тайната е в панировката

Панираните пилешки хапки са едно от онези ястия, които обединяват вкуса, аромата и простотата в едно апетитно и неповторимо изживяване.

С хрупкава коричка отвън и крехко месо отвътре, те са меко казано любими на хората от всяка възраст.

За тънкостите и техниката на приготвяне на най-вкусните панирани пилешки хапки, просто следвайте стъпките, описани по-долу.

Необходими продукти:

  • 500 гр. пилешко филе
  • 2 яйца
  • 100 гр. брашно
  • 150 гр. галета
  • 1 ч.л. червен пипер
  • счукан пресен чесън ил 1/2 ч.л. на прах
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • сол на вкус
  • олио за пържене

Панирани пилешки хапки с яйце и брашно

Приготвяне на най-вкусните панирани пилешки хапки

Започнете с подготовката на пилешкото месо, като използвате само чисти филета без кожата и костите. След това нарежете пилешките филета на еднакви хапки с големина около 2-3 см, така че да могат да се изпържат в последствие равномерно и да останат сочни отвътре.

След като подготвите парчетата пилешко месо ги поставете в купа и поръсете със сол, черен пипер, червен пипер и чесън. Разбъркайте ги добре, така че всички подправки да полепнат равномерно по месото. Покрийте купата и оставете в хладилник за поне 15 минути, за да може месото да се овкуси напълно.

През това време пригответе панировката. Подгответе три дълбоки чинии или купи една от която с брашно, друга с добре разбитите яйца и трета с галета. Когато вече и месото се е овкусило напълно, го извадете  хладилника и започнете да го овалвате в панировките последователното.

За целта всяко парче първо се овалва в брашно, като се отърсва излишното, след това се потапя в разбитите яйца, така че да се покрие изцяло, и накрая се овалва в галета, докато се получи плътна и равномерна обвивка. Ако предпочитате обаче по-хрупкави панирани пилешки хапки то повторете потапянето в яйце и галета още веднъж.

След като панирате всички хапки, загрейте дълбок тиган с достатъчно олио за да може да се покрие половината от височината на хапките. Изчакайте мазнината да загрее добре, преди да започнете пърженето. За да проверите дали е готова, пуснете малка троха от галетата и ако тя започне да се пържи интензивно, значи олиото е с подходяща температура.

Виж още: Пилешки джоб с топено сирене

Сложете пилешките хапки внимателно в мазнината, без да ги препълвате в тигана, за да не спадне температурата. Пържете ги от 2 до 4 минути от всяка страна до получаване на видима златиста и хрупкава коричка.

След като са готови е важно да ги извадете с решетъчна лъжица и да ги оставете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина както трябва от тях. Когато направите и това вече ще имате едни от най-вкусните панирани пилешки хапки, който са чудесни както топли, така и изстинали.

Вариации и сервиране

  • за по-здравословен вариант изпечете хапките във фурна, като ги напръскате леко с мазнина;
  • добавете малко настърган пармезан към галетата за още по-наситен вкус и аромат;
  • пилешките хапки са още по-вкусни с барбекю сос.

Панираните пилешки хапки са вечна класика, която се приготвя бързо и много лесно., като се сервират с различни сосове и гарнитури, според случая.

Виж още: Пилешки хапки на фурна

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

ПРЕПОРЪЧАНО