Традиционната плънка с ориз може да бъде заменена с различни съставки, които да внесат свежест и нови вкусови нотки.
Най-вкусните постни пълнени чушки
Една от основните ценности на това ястие е използването на сезонни и достъпни продукти. Постните чушки са изключително подходящи за вегетарианци и вегани, но те също така намират място и на трапезите на хора, които предпочитат здравословния начин на хранене.
В следващите рецепти ще ви предложим идеи за най-вкусните постни пълнени чушки за Бъдни вечер с плънки, които не съдържат ориз, но впечатляват със своя вкус и оригиналност.
Рецепта 1: Пълнени чушки с леща и зеленчуци
Необходими продукти:
- 10 броя сухи червени чушки
- 1 чаша сварена кафява или зелена леща
- 1 глава лук
- 1 морков
- 2 стръка целина
- 2 скилидки чесън
- 2 супени лъжици доматено пюре
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- сол и черен пипер на вкус
- 3 супени лъжици олио
Начин на приготвяне:
Чушките се накисват в топла вода за около 20 минути, за да омекнат. В дълбок тиган се загрява олиото и се запържва нарязаният на ситно лук, морков и целина. Добавя се счуканият чесън и се задушава за кратко.
Към зеленчуците се прибавя сварената леща, доматеното пюре и червеният пипер. Подправя се със сол и черен пипер. Сместа се разбърква добре и се оставя да се охлади.
Чушките се пълнят със сместа и се нареждат в тавичка. Налива се малко вода на дъното на тавата и чушките се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-35 минути.
Вариант 2: Пълнени чушки с булгур и сушени плодове
Необходими продукти:
- 8-10 сухи червени чушки
- 1 чаша булгур
- 2 супени лъжици нарязани сушени кайсии
- 2 супени лъжици стафиди
- 1 глава лук
- 1 чаена лъжичка канела
- 1 чаена лъжичка кимион
- 3 супени лъжици зехтин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Булгурът се залива с гореща вода и се оставя да набъбне. В тиган се загрява зехтинът и се запържва лукът до златисто. Добавят се нарязаните сушени кайсии, стафидите и подправките.
Булгурът се прибавя към сместа и всичко се разбърква добре. Чушките се накисват в топла вода, след което се пълнят със сместа и се подреждат в тавичка.
Пекат се в загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.
Рецепта 3: Най-вкусните постни пълнени чушки с картофи и спанак
Необходими продукти:
- 8 червени или зелени пресни чушки
- 3 средно големи картофа
- 1 чаша нарязан пресен спанак
- 1 глава лук
- 1 супена лъжица копър
- 2 супени лъжици зехтин
- щипка сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Картофите се сваряват, обелват и намачкват. В тиган се загрява зехтинът и се задушава лукът. Добавя се спанакът и се готви, докато омекне. Към картофеното пюре се прибавят спанакът, копърът, солта и пиперът.
Чушките се изчистват, пълнят с плънката и се подреждат в тава. Пекат се на 190 градуса за около 30 минути.
***
Постните пълнени чушки са ястие, което съчетава традициите с възможността за кулинарна креативност. Те са неразделна част от празничната трапеза, носейки не само вкус, но и символика.
Класическата рецепта (рецепта 1) може би ще бъде вашият избор за да приготвите най-вкусните постни пълнени чушкиили, но може да експериментирате с различни съставки, за да се представите подобаващо за Бъдни вечер. Приготвянето им всъщност е лесно и достъпно, което ги прави идеален избор за празнични поводи или просто за ястие подходящо за зимните пости.
снимки: личен архив
Виж още: