НачалоЗдравеНай-добра възраст за раждане...

Най-добра възраст за раждане (преди колко години е най-добре да се роди)?

На каква възраст е най-добре да се роди и до колко години е подходящата възраст за раждане? Рано или късно пред всяка жена стои въпроса: кога да започне планиране на бременност. От една страна на 20 е рано, а на 30 е късно. В тази статия ще ви разкажем подробно как да разберете, че сте готови да станете майка.

Един от ключовите аспекти на планирането на бременността е психологическата готовност на двамата родители. Струва си да се отбележи, че всички жени са индивидуални от физическа гледна точка. В резултат на това тялото на всяка жена е различно. Някои жени на 30 години изглеждат все още много млади, добре поддържани, здрави и красиви. Но гинеколозите алармират че е време.

Възраст за раждане след 30?

На възраст 28-29 години в тялото на жената започват хормонални промени. Ето защо акушер-гинеколозите гледат така на бременните жени след 30 години. В крайна сметка хормоните, участващи в удължаването на бременността, започват да мутират. В тази връзка вероятността от усложнения при майката и детето леко се увеличават.

Според статистиката жените на 30 и 40 години са много по-склонни да имат спонтанен аборт, отколкото жените на 20 години. Ето защо, колкото и да е тъжно, всяка година тялото ни не се подмладява, а точно обратното. При късните раждания често се среща  раждане на дете с Фетоплацентарна аназарка. На този фон може да се развие хипотрофия на плода. Тези патологии могат да бъдат свързани не само с промени, свързани с възрастта, но и с метаболитни нарушения.

Страхотният външен вид и здравословният начин на живот не винаги са гаранция за успешна бременност. Тялото така или иначе тялото старее и жизнените ни функции работят според биологичния часовник.

Ето защо, ако решите да забременеете на 30-годишна възраст или след тази възраст, не забравяйте предварително да преминете през пълен преглед. Само по този начин ще можете правилно да подготвите тялото си за такъв силен стрес. Лекарите ще анализират вашия хормонален фон и ще дадат необходимите насоки.

За съжаление, колкото по-възрастна е жената, толкова по-труден е процесът на раждане. Затова повечето бременни жени след 30 са обречени на цезарово сечение. Това е най-благоприятният вариант за запазване здравето на майката и детето.

Освен това с възрастта се усещат хроничните и наследствените заболявания. Жените с хронични заболявания на вътрешните органи са изложени на повишен риск.

Коя е най-добрата възраст за раждане?

Фактори, влияещи върху нормалното протичане на бременността, са:

  • недохранване;
  • влиянието на околната среда;
  • лоши навици (цигари, алкохол, наркотици и други вредни субстанции);
  • пасивен начин на живот.

Всичко това се отразява негативно на здравето на бъдещата майка. Затова още от рано помислете какъв живот водите. Именно поради неправилния начин на живот при жените след 30 години рискът от раждане на дете с вродени дефекти на сърцето, опорно-двигателния апарат или стомашно-чревния тракт се увеличава значително спрямо липсата на вредни навици и негативни външни фактори.

Разбира се, ако вземете отговорен подход към процеса на планиране на дете, тогава вероятността да родите здраво дете е висока. Но струва ли си риска? В крайна сметка хроничните и наследствените фактори могат да се проявят в най-неподходящия момент.

На каква възраст е най-добре да се роди?

Всяка жена самостоятелно определя на каква възраст да роди. Но желанията не винаги съвпадат с реалността! Всичко трябва да бъде внимателно планирано. Освен това по-рано се смяташе, че човек може да създаде здраво потомство през целия си живот. Въпреки това учените са провели мащабно изследване, според което се твърди, че при мъжете след 24 години способността за зачеване на дете намалява с 3% годишно. Възрастните мъже, както и жените, са по-склонни да заченат дете с вродени аномалии.

Резюме

Въз основа на по-горе изложената информация може да се заключи, че е най-добре е да заченете първото дете преди 25-годишна възраст. Важно е партньорът ви също да е млад и здрав. Не забравяйте да посещавате гинеколог два пъти годишно, за да наблюдавате здравето си. В един момент това ще ви помогне да завършите по-бързо процеса на планиране на бременността и да започнете да се подготвяте за майчинство. Въпреки това, и след тази възраст е съвсем нормално да се зачене и да родите здраво дете.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Морковена торта с маскарпоне

Всички обичаме торти и най-често те са еднотипни от няколко блата, слепени с крем, но тази рецепта за морковена торта с маскарпоне, ще разчупи...