НачалоЗа домаНастройка на климатик за...

Настройка на климатик за студено – идеалната температура за охлаждане

Зимата търсехме идеалната настройка на климатик за топло, а през лятото всеки се опитва на намери точната настройка на климатик за студено. Всеки търси да се скрие някъде в летните горещини и  иска да му е удобно това лято, без да харчи  много пари за климатик. Въпреки че в крайна сметка трябва да решите при каква температура се чувствате комфортно, препоръчителната температура на която да настроите климатика през лятото е 25° градуса по целзий. Ако тази настройка ви изглежда твърде висока за вашето ниво на комфорт, прочетете тези експертни съвети как да охладите дома си до комфортна температура през деня и най-добрата температура за сън през лятото.

Настройка на климатик за студено

Всички експерти са единодушни, че за оптимална настройка за студено и комфортна температура в летния сезон, трябва да настоите климатика си на 25° но не по-малко от 22 или 21, тъй като рискувате да се простудите.

Други гиганти в производството на климатична техника са единодушни, че температурата в помещението трябва да бъде около 8 градуса по тази, която е отвън.

Когато ви няма през деня, имате потенциала да спестите още повече, ако настроите температурата със 7° до 10° по-висока. Очевидно няма да искате да седите вкъщи за дълги периоди от време, поради което програмируемият термостат е идеален, за да можете да настроите дома си да се охлажда до 25° точно преди да се върнете от работа или да се приберете от разходка.

Друг съвет за поддържане на идеалната прохладна температура на закрито е да потърсите сенници, завеси и щори за прозорци. Като използвате затъмняващи щори и предпазвате слънчевата светлина от затопляне на стаите в дома ви, ще можете да увеличите температурата на вашия климатик и да спестите от сметките за ток.

Но какво ако климатикът не може да охлади?

Климатика не охлажда или не достига зададената температура

Ако сте започнали да забелязвате, че домът ви е твърде топъл тъкмо когато мислите, че сте го настроили на идеалната температура, може би е време за отстраняване на неизправности. Ако вашият климатик, не достига зададена температура през лятото, това може в крайна сметка да доведе до неприятно високи температури. Намаляването на температурата не е решение, то кара вашия климатик да работи по-дълго, което натоварва повече компонентите, които всъщност може да се нуждаят от поддръжка. Ето бърз контролен списък, който трябва да прегледате, преди да се обадите на сервиз.

  • Проверете термостата си – изравнен ли е със стената или е под ъгъл? Вашият климатик близо ли е до прозорец или близо до източник на топлина. Всички тези фактори могат да преувеличат или изкривят температурата на термостата, което означава, че вашата система няма да може да реагира правилно. Прахът също може да се събере вътре в термостата и кабелите могат да се разхлабят с течение на времето. След като почистите леко праха  се уверете, че всички кабели са здраво захванати.
  • Проверете филтрите си – дали въздушните филтри сменяни ли са наскоро ? Постоянната работа на вашия климатик означава, че трябва да сте по-внимателни колко често трябва да се сменят вашите въздушни филтри, тъй като те могат да се запушат и да причинят още повече проблеми.
  • Проверете външното си тяло – външното тяло на климатика трябва да е чисто от всички страни, за да може да отделя топлина, така че ако е покрито с нещо, това може да е причината за вашия климатик не достига зададената температура.
  • Възрастта на климатика – някои уреди могат да издържат по-дълго от други, но ако вашият климатик е на повече от 15 години, може да е време да извикате техници да проверят уреда за всякакви проблеми, свързани с възрастта и общото износване.

В заключение, температурата на която да настроите вашия климатик за студен и прохладен въздух може да варира в зависимост от изложението на стаята, площта й, к както и от степента на изолация на сградата. Въпреки това се придържайте към температура от 25 градуса, която според редица експерти е оптималната за нашата географска шириина.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хороскоп за утре, 23 юни 2024: Лъвът заслужено почива, Овена да внимава какво говори

Разберете какво вещаят звездите по зодии за деня, на какво да обърнете внимание и от какво да се предпазите. Хороскоп за 23 юни 2024 Овен Днес рискувате...