четвъртък, 30 май 2024
15.8 C
София
НачалоРецептиТуршия / зимнинаНатриев бензоат или калиев...

Натриев бензоат или калиев сорбат за пресичане на зелето?

Натриев бензоат или калиев сорбат – кой е по-уместния и здравословен начин да пресечем туршиите и по-точно киселото зеле? Какви са основните разлики между двата консерванта и има ли и други по-безопасни за здравето методи за да удължим консервирането на зимнината от туршии.

Натриев бензоат или калиев сорбат

Оказва се че и двата вида консерванта имат своите предимства и недостатъци, но като цяло мненията са единодушни. Консерванта Е211 или натриев бензоат (C7H5NaO2) придава лека горчивина на зелето и по-точно на чорбата (саламурата), дори и само малко да повишите неговата концентрация спрямо количеството (виж колко натриев бензоат се слага на киселото зеле). Ако пък сложите повече от необходимото, той е вреден за здравето.

При използване на консерванта Е202 или съединението калиев сорбат (C6H7O2K) няма такава директна опасност да си докарате горчива чорба, но все пак и с него трябва да се внимава (виж кога и колко калиев сорбат се слага на киселото зеле и други туршии).

Именно затова повечето хора предпочитат да пресичат тушиите и по-специално киселото зеле с калиев сорбат.

Разлика между натриев бензоат или калиев сорбат

Основната разлика между двата консерванта е, че натриевият бензоат е натриева сол на бензоената киселина, а калиевият сорбат е калиевата сол на сорбиновата киселина като и двата продукта се произвеждат по синтетичен път, въпреки че калиев сорбат може да се срещне в натурални продукти.

Калиевият сорбат се произвежда промишлено чрез „гасене“ на сорбинова киселина с калиев хидроксид.

В наши дни повечето продукти с калиев сорбат се произвежда синтетично така че не разчитайте много да срещнете продукт от натурален произход. От друга страна калиевият сорбат е ненаситена мастна киселина, която се среща в натурални продукти и е напълно безопасен за здравето, като има най-нисък коефициент на странични ефекти от всички „Е“-та или така да се каже  останалите консерванти.

Натриевият бензоат пък от своя страна е сол на бензоената киселина. Това съединение е  синтетичен химикал – бензоената киселина, която иначе се среща естествено в някои подправки и плодове комбинирана с натриев хидроксид.

Въпреки лошата му слава, натриевият бензоат е общопризнат като безопасен консервант в препоръчаните му дозировки и може да се използва като антимикробен агент и овкусител в храни с максимална употреба от 0,1%.

Но има и някои изследвания, които стряскат повечето хора. Когато натриевият бензоат се комбинира с витамин С, комбинация която се случва често при безалкохолни и други напитки и в същото време се изложи на повишени температури или светлина, е възможно образуването на химикала бензен, за който е известно че може да причини рак .

Въпреки това FDA не е публикувала последни анализи относно натриевия бензоат, като е заявила, че ниските нива на бензен в напитките не представляват риск за здравето. Все още липсват дългосрочни проучвания, оценяващи връзката между редовната консумация на ниски нива на бензол и риска от рак.

Предполагаме вече сами може да направите избор между натриев бензоат или калиев сорбат и да прецените с кое консервант да пресечете зелето и другите туршии.

Прочети повече натриев бензоат или калиев сорбат в lifeinfo.bg

Може също така да прегледате и нашите статии за пресичане на кисело зеле с калиев сорбат и как да направим класическо пресичане на зеле с натриев бензоат.

Любопитно ли ви е, дали може да се  ли да се направи пресичане на зеле с ракия? 🙂

Още от категорията
5 коментари
  1. Пресечете си зелето с лимони и няма да ви боли корема.Четири нарязани на четири лимона на 50 литра вода,няма да съжалявате

  2. Лимонузу 1 г на литър обем. Разтваря се в зелев сок и се сипва когато зелето втаса. Запазва го цяло лято.
    Серги

  3. Аз пресичам с проста захар.имам 100-литров бидон с канелка,достатъчна му екофичка от кисело мляко пълна със захар

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име