НачалоТехнологииНаучете за ChatGPT в...

Научете за ChatGPT в тъмната мрежа

Не се отрича, че светът е навлязъл завинаги в ерата на изкуствения интелект, особено след пускането на пазара на модели, оборудвани с LLM или „Голям езиков модел“, както в OpenAI.

Тези супер интелигентни чатботове могат да си взаимодействат, сякаш са хора, и могат да отговорят на почти всичко.

ChatGPT и тъмната мрежа

Това е възможно, защото тези AI системи имат достъп до огромни бази данни, свързани помежду си чрез изкуствени невронни мрежи, в допълнение към това, че са обучени да комуникират по възможно най-добрия начин.

Въпреки това целият този напредък в областта на изкуствения интелект разтревожи бизнес лидери и власти по целия свят, които се опасяват, че способностите на тези ботове могат да бъдат използвани за зло по някакъв начин.

В този обхват току-що беше пуснат DarkBERT, чатбот, подобен на ChatGPT, но обучен с помощта на данни, получени в дълбоките слоеве на интернет, така наречената тъмна мрежа.

Според неговите разработчици, които са южнокорейци, DarkBERT се основава на структура от данни, наречена RoBERTa, която почти изпълнява същата функция като своите по-известни колеги.

Накратко, за да създадат нов чатбот, изследователите са получили достъп до мрежи за данни в тъмната мрежа, за да съберат информация, която може да бъде предадена на DarkBERT.

Така казано, DarkBERT вече има своя собствена база данни с информация, предавана в тъмната мрежа.

След като започна да се говори в интернет, новият изкуствен интелект започна да се използва като инструмент, който властите могат да използват за извличане на съдържание от тъмната мрежа.

Трябва да се отбележи, че тъмната мрежа е място, използвано предимно от престъпниците за търговия със забранени предмети, като откраднати антики, контрабанда и дори човешки органи.

В допълнение, в тъмната мрежа също е възможно да се проследи дейността на екстремистки групи, разпространението на реч на омразата и течения, вредни за поддържането на обществото, каквото го познаваме.

И според неговите разработчици, DarkBERT, както и други супер-интелигентни чатботове, все още могат да бъдат подобрени и актуализирани. За тази цел групата ще продължи да актуализира своята база данни.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Морковена торта с маскарпоне

Всички обичаме торти и най-често те са еднотипни от няколко блата, слепени с крем, но тази рецепта за морковена торта с маскарпоне, ще разчупи...