На колко градуса се пече пица, за да стане с хрупкава коричка, но не прегоряла

Знаете ли на колко градуса се пече пица, така че да е добре опечена, но не препечена или пък недопечена? Пицата е една от най-често приготвяните храни за закуска, обяд или вечеря. Универсална храна, която става за похапване на крак, в движение или да й се насладим спокойно у дома с чаша айран, бира или друго. Става бърза и разбира се се пече, още един плюс в полза на това тестено изделие, което предизвиква усмивка на задоволство при деца и възрастни.

Но, на колко градуса се пече пица?

Ако си направите сами домашна пица с ваше тесто, то пицата се пече на 250 градуса с включен горен и долен реотан на предварително загрята фурна за средно 10 минути. Предварителното загряване на фурната и ползването на вентилатор придава именно тази хрупкава коричка.

Ако печете с включен вентилатор, то трябва да намалите температурата до 240-230 градуса, тъй като той доказано повишава температурата. Ако пицата е замразена и от търговската веригата, максималната температура, на която  трябва да се пече е 220 градуса за средно 7-10 минути отново за загрята фурна.

Изключения в градусите при печене на пица

Имайте предвид, че не всяка пица ще се нуждае от подобна температура на печене от 250 градуса и средното време от 10 минути. Въпреки че, идеалната дебелина на тестото на пицата може да варира, е добре тя да не надвишава 4-5мм. Съответно колкото по-дебело е тестото ви, трябва да намалите градусите на фурната и да увеличите времето за печене.

Ще разберете че пицата е готова, когато краищата й започнат да придобиват частично кафяво-черна коричка, а плънката е запечена до златисто.

Виж още:

На колко градуса се пече козунак

Колко захар се слага на сладко от ягоди

Колко сол се слага на кисело зеле

Колко сол се слага на килограм кайма

Най-голямата пица

Най-голямата пица в света е направена през 2023 г. Световният рекорд на Гинес за най-голяма пица беше поставен в Лос Анджелис, като тя е с площ над 1200 кв. метра.

Пицата Маргарита, е кръстена на кралица маргарита

Кралицата посещава Неапол през 1889 г., когато пицата е просто ястие, консумирано от местните жители. Тя опита ястието и се влюби в това колко леко и вкусно било. Пицата Маргарита е създадена в чест на кралица Маргарита и се отличава с цветовете на италианското знаме: червен домат, бяла моцарела и зелен босилек.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано
коментар
  1. Зависи от фурната. Зависи и от пицата, но да, определено на висока температура. Аз я пека на 240 градуса с вентилатор за 15 минути при условие че ми е тънък блата.

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име