НачалоСвятНеземно красивата река в...

Неземно красивата река в 5 цвята, Каньо Кристалес

Каньо Кристалес е колумбийска река, която е наричана „Реката на петте цвята“ или „Течната дъга“ заради поразителните й цветове, които се променят през годината. Намира се в националния парк Серания де ла Макарена, район с биоразнообразие, където се срещат Андите, Амазонка и Лос Лянос.

Откриването на Каньо Кристалес

Реката в пет цвята Каньо Кристалес е открита от група животновъди през 1969 г., но остава до голяма степен неизвестна река за външния свят до 1980 г., когато колумбийски журналист публикува репортаж за нея. Регионът обаче беше засегнат и от въоръжения конфликт между правителството, партизаните и паравоенните формирования, което го направи опасен и недостъпен за туристи и изследователи.

Реката е затворена за обществеността и частично унищожена от войните и замърсяването. Едва през 2009 г. ситуацията със сигурността се подобрява и реката е отворена отново за посетители с помощта на местните общности и екологичните власти.

Каньо Кристалес – реката в 5 цвята

Каньо Кристалес е приток на река Гуавиаре, която е част от басейна на Ориноко. Дължината й е около 100 километра и протича през Серания де ла Макарена, изолирана планинска верига, образувана преди около 1,2 милиарда години. Реката има много бързеи, водопади и кръгли ями, наречени котли на великани, които се образуват от ерозията на скалите от камъчета или късове по-твърди скали. Реката е заобиколена от сухи гори, тропически гори, храсти и савана, създавайки разнообразен пейзаж.

реката в 5 цвята, Каньо Кристалес

Основната атракция на Каньо Кристалес са цветните водни растения, които растат по речното корито. Особено интересно е едно от растенията, което е зелено, когато е младо, но става жълто, червено или розово, когато съзрее, в зависимост от слънчевата светлина и водните условия. Растенията са най-изобилни и жизнени между юни и ноември, когато дъждовният сезон осигурява достатъчно вода и хранителни вещества за растежа му.

Реката съдържа и други растения с различни цветове, като жълти и синьо-зелени водорасли покриващи черни скали. Реката е дом на няколко вида риби, костенурки и други водни животни, както и разнообразие от птици, бозайници, влечуги и насекоми, които живеят в околните екосистеми.

реката в 5 цвята, Каньо Кристалес

Каньо Кристалес се е превърнала в популярна туристическа дестинация през последните години, привличайки хиляди посетители, които искат да видят реката от пет цвята. Достъпът до реката обаче е строго регулиран и контролиран от правителството и местните общности, които имат за цел да защитят крехката екосистема и културното наследство на региона. Посетителите могат да влязат в реката само чрез оторизирани туроператори, които осигуряват транспорт, настаняване, водачи и разрешителни.

Броят на посетителите е ограничен до 180-200 на ден, като има правила и ограничения какво могат да правят и носят посетителите на реката. Например, посетителите нямат право да използват слънцезащитен крем, репелент против насекоми или сапун, които могат да замърсят водата. Освен това не им е позволено да плуват в определени зони, да докосват растенията или да вземат проби. Посетителите се насърчават да уважават природата и културата на региона и да се наслаждават на красотата и разнообразието на Каньо Кристалес.

Каньо Кристалес е уникална и грандиозна река, която демонстрира богатството и разнообразието на природното и културно наследство на Колумбия. Това е място, където цветовете на растенията, водата и скалите създават зашеметяващ визуален ефект, който се променя със сезоните. Това е и място, където историята и културата на региона се преплитат с екологията и опазването на реката. Каньо Кристалес е място, което заслужава да бъде посетено и оценено, но и защитено и съхранено.

снимки: Wikimedia, Flickr, Adobe

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хороскоп за утре, 23 юни 2024: Лъвът заслужено почива, Овена да внимава какво говори

Разберете какво вещаят звездите по зодии за деня, на какво да обърнете внимание и от какво да се предпазите. Хороскоп за 23 юни 2024 Овен Днес рискувате...