НачалоЗдравеВисок тестостерон - признаци,...

Висок тестостерон – признаци, симптоми

Показвате ли признаци на висок тестостерон? Научете всичко за предимствата и недостатъците, както и за причините и как да го коригирате!

Докато тестостеронът е хормон, който произвеждат и двата пола, мъжете получават по-висока доза от жените. Той подчертава различните му мъжествени черти, с които всички сме запознати. Повече мускулна маса, по-голяма костна структура, обилно количество коса и т.н. Тези признаци на висок тестостерон при мъжете ви казват точно какво означава това.

Висок тестостерон – какво прави с тялото ви този хормон

Освен Y-хромозомата и това, което е между краката на мъжете, един висок тестостерон е друга черта, която прави мъжа – мъж.

Въпреки че всички имаме бегла представа какво прави тестостеронът с тялото на мъжа, нека разгледаме по-отблизо ролите, които играе през живота му.

Тестостеронът влияе на плода още преди раждането. Около седем седмици свързаният с пола ген на Y хромозомата започва развитието на тестисите, които произвеждат тестостерон.

На свой ред това води до развитието на мъжките вътрешни и външни репродуктивни органи.

Тестостеронът също играе огромна роля в тялото на мъжа по време на пубертета. Той е отговорен за много промени, като увеличаване на височината, растежа на тялото и пубисното окосмяване, пениса, тестисите, простатата и сексуалното желание.

В зряла възраст тестостеронът е от съществено значение за производството на сперма. Той също така сигнализира на тялото да произвежда нови червени кръвни клетки, поддържа костите и мускулите здрави, контролира сексуалното желание и осигурява цялостно благосъстояние.

Причини за висок тестостерон при мъжете

Тестостеронът определено е различен при всеки мъж.

Някои мъже достигат пика си по-рано или по-късно от други, а някои поддържат по-високи нива през целия си живот. Някои причини са естествени, а други са причинени от самия човек.

1. Добавки и стероиди

Някои мъже използват стероиди, което не е идеално в дългосрочен план, защото води до различни здравословни проблеми. Днес на пазара се предлагат невероятен брой стероидни добавки и бустери.

Въпреки това, не всички от тях са преминали през подходящите канали за проверка, за да бъдат сертифицирани. Винаги е важно да говорите с Вашия лекар, преди да въведете нови неща в режима си.

2. Тестостерон заместителна терапия *TRT*

С помощта на своя лекар мъжът може да получи заместителна терапия с тестостерон *TRT*. TRT се предлага в няколко форми, като пластири, инжекции, пелети под кожата и орални, назални и локални гелове.

Има както предимства, така и недостатъци на тестостероновата тероапия, които идват с някои доста тежки странични ефекти. Обсъдете това с Вашия лекар, за да разберете дали е подходящо за Вас.

3. Тестостеронов гел

Ако решите да опитате тестостероновия гел, можете да получите по-високи нива на хормона в тялото си. Това е така, защото тестостеронът от гела попива в кожата доста лесно.

Известно е, че е толкова ефективен, колкото и други подобрения на тестостерона и е обожаван заради своята леснота и удобство.

4. Тумори в надбъбречните жлези или тестисите

Има някои нарушения на надбъбречните жлези, които забраняват производството на определени хормони, така че тялото произвежда твърде много тестостерон, за да го компенсира. Не се паникьосвайте, едва л ие от това!

Ракови заболявания и тумори, свързани с всеки орган, който помага за производството на хормони, могат да причинят свръхпроизводство на тестостерон.

Признаци на висок тестостерон

Подобно на всички други химикали, произведени от човешкото тяло, твърде много от нормалното количество предизвиква забележими физиологични ефекти.

Разбира се, някои от тях са положителни, а други са отрицателни.

Положителни ефекти на висок тестостерон

Чудили ли сте се някога защо културистите се „боцкат“ с разни неща, за да постигнат тази херкулесова фигура?

Тестостеронът определя колко физически мъжествен изглеждате. Това означава, че колкото повече тестостерон имате, толкова по-мъжествен изглеждате.

Въпреки че не всеки мъж може да желае тези черти, те са широко търсени от мнозина. Ето положителните ефекти и признаците на висок тестостерон.

1. По-силна и по-изразена линия на челюстта
Първият и най-очевиден признак на висок тестостерон може да се види в челюстта на мъжа.

Има доказателства, че изобилните нива на тестостерон могат да оформят тялото ви като картина на Пикасо. Мъжете с нива на тестостерон над средните имат квадратна и по-изразена челюст.

2. По-широка зона на лицето

Освен линията на челюстта, допълнителният тестостерон също води до по-широка и по-костенеста област на лицето. Момчетата с допълнителна доза обикновено имат по-широки лица, по-остри скули и по-силни брадички като резултат.

3. По-голяма адамова ябълка и по-дълбок глас
Друг признак за висок тестостерон може да се види във врата на мъжа и да се чуе в гласа му.

Всички знаем, че момчетата изпитват пикове на тестостерон по време на пубертета, което води до промени в телата им. Една от тези промени е задълбочаването на гласа, причинено от развитието на мускули и хрущяли в областта на ларинкса.

Следователно, човек с допълнителен тестостерон има добре развити мускули на гласните струни, както се вижда от голямата адамова ябълка и дълбокия, баритонов глас.

4. По-висока костна плътност
Мъжете с допълнителен тестостерон развиват по-висока костна плътност, което прави техните кости по плътни и тежки от тези на другите мъже.

Мъжете с нормален тестостерон могат да станат високи, като поддържат средна фигура, но момчетата с по-висока костна плътност ще имат по-широка фигура от останалите.

5. По-широки рамене
Ако забележите човек, който никога не е стъпвал във фитнес зала, но има широки рамене и форма на горната част на тялото като на „обърнат триъгълник“, тялото му произвежда по-големи количества тестостерон от нормалното.

6. Много косми по лицето и тялото
Способността да си пускате голяма брада сама по себе си е знак за високи нива на тестостерон. Тестостеронът и неговите производни са отговорни за ускоряването на растежа на космите по лицето.

Момчетата с над средния тестостерон са способни да имат брада, която е по-дълга и гъста, за разлика от другите си събратя, които трябва да се задоволят с изящни мустаци.

7. По-дълъг безименен пръст
Проучване установи, че ако човек получи по-висока доза тестостерон, докато е в утробата, безименният му пръст ще бъде по-дълъг от този на средностатистическия мъж.

Безименният пръст на средностатистическия мъж обикновено е по-къс от показалеца, така че ако безименният пръст е забележимо по-дълъг от показалеца, този човек е бил надарен с високи нива на тестостерон още преди да се роди.

8. Повишена сила при висок тестостерон
Високият тестостерон означава повече мускулна маса, а повече мускулна маса означава повече сила. Ето защо момчетата с по-висок тестостерон нямат проблеми да развият мускулите си дори с минимални тренировки.

9. По-висока скорост на метаболизма
Тестостеронът играе голяма роля в начина, по който тялото ви използва и запасява енергия, и тъй като по-високият тестостерон означава, че метаболизмът ви е ускорен, тялото ви носи по-малко мазнини и повече мускули.

10. Повишено либидо или сексуално влечение

Тестостеронът е полов хормон, така че колкото в повече човек го има, толкова по-податлив е той на своите желания. Мъжете с над средния тестостерон имат повишено либидо, което ги кара да имат повече сексуална активност от другите мъже.

В допълнение към това, те също получават чести по-трудни и по-дълги ерекции. Това е често срещан признак за висок тестостерон.

Отрицателни ефекти на висок тестостерон

Въпреки че има ползи от твърде много тестостерон, той има и някои доста неудобни странични ефекти.

1. Плешивост при мъжете
Момчетата с по-високи нива на тестостерон развиват мъжка плешивост на по-ранна възраст от нормалните си връстници, което е доста иронично, тъй като същият химикал, отговорен за растежа на косата, също причинява косопад.

2. Агресивно поведение
Тестостеронът играе основна роля в агресията. Наличието на твърде много тестостерон прави мъжа по-агресивен от обикновения човек.

Например, когато човек се ядоса, тялото му произвежда допълнителен тестостерон, за да го подготви за ситуация на битка или бягство.

Следователно наличието на малко повече тестостерон прави мъжа по-податлив на пристъпи на ярост, започване на битки и физическо насилие.

3. Увереност до арогантност
Тестостеронът също се свързва с предизвикването на чувство на увереност и благополучие.

Ако човек има нива на тестостерон над средните, той може да има склонност да стане прекалено самоуверен и арогантен.

4. Рисково поведение и импулсивност
Като страничен ефект от това, че са по-агресивни и прекалено самоуверени, момчетата с много тестостерон в телата си поемат повече рискове и са по-импулсивни от средностатистическите си колеги. Това е често срещан признак за висок тестостерон.

5. Главоболие
Не е необичайно хората да имат главоболие и това се случва по различни причини. Но освен от мускулно напрежение, честото главоболие може да се дължи на високи нива на тестостерон при някои хора.

6. Повишен апетит
Забелязвате ли как повечето тийнейджъри могат да ядат всичко, което искат, и никога да не наддават на тегло? Това се дължи на високите им нива на тестостерон.

Това не само ги кара да са гладни през цялото време, но също така позволява на телата им да изгарят мазнините бързо поради високия им метаболизъм.

7. Проблеми с черния дроб или сърцето
Мъжете, които имат нормални нива на тестостерон, не трябва да приемат тестостеронова терапия или добавки, защото това може да увеличи риска от сърдечни удари, кръвни съсиреци и увреждане на белите дробове и черния дроб. Освен това може да спре естественото им производство на тестостерон и да ги направи стерилни.

8. Акне

Повишените нива на тестостерон могат да увеличат производството на себум от тялото ви, което може да доведе до образуване акне и пъпки.

Себумът запушва космените фоликули и мастните жлези с мъртви кожни клетки и други частици. Оттам има голям шанс да се възпали и да се превърне в акне. Ето защо много тийнейджърие имат обриви по време на пубертета.

9. Промени в кръвното налягане
Високите нива на тестостерон могат да причинят промени в кръвното Ви налягане. Например, може да понижи кръвното налягане и да доведе до замаяност, умора и главоболие.

Може да направи и обратното и да доведе до повишаване на кръвното ви налягане. Това поставя някой с високи нива на тестостерон в по-висок риск от сърдечни проблеми, като инфаркти и инсулти.

10. Безплодие
Колкото и странно да изглежда, безплодието е един от признаците за висок тестостерон. Ако това е хормонът, който прави мъжа мъж, бихте си помислили, че наличието на повече от него може да е нещо добро.

Въпреки това, за да направят вашите хормони това, което трябва, те трябва да бъдат балансирани. Приемането на твърде много от каквото и да било може да бъде лошо нещо, а твърде много тестостерон може да означава безплодие.

11. Безсъние
Това е странно, защото тестостеронът всъщност е на най-високото си ниво, докато спите.

Вашето тяло произвежда и възстановява тестостерон по време на здравословен цикъл на сън, така че няма смисъл високото ниво на тестостерон да пречи на съня ви, но това е така!

Това е особено вярно, ако нивата на тестостерон са по-високи поради добавки или стероиди.

12. Нисък брой сперматозоиди
Както споменахме, вашите хормони трябва да бъдат балансирани, за да бъдат ефективни по всички начини, по които трябва да бъдат. Прекомерният тестостерон може значително да намали броя на сперматозоидите ви. Това е още едно нещо, което е вярно, ако приемате добавки с тестостерон.

Вашето тяло изпраща сигнал до мозъка ви, за да го накара да мисли, че е произведено достатъчно, така че просто спира да произвежда.

13. Промени в настроението
Тестостеронът по природа може да бъде доста агресивен хормон.

Вашето тяло естествено произвежда повече тестостерон, когато се чувствате ядосани или се подготвяте за битка. Тъй като нивата на хормоните ви варират през деня, когато тестостеронът ви стане по-висок от нормалното, вие сте по-склонни към агресивни промени в настроението.

14. Уголемяване на простатата
Тестостеронът е хормон на растежа. Той е отговорен за всички начини, по които тялото на мъжа се променя по време на пубертета. Това включва растежа на пениса и тестисите, мускулите, костите и космите по тялото.

Следователно е логично повишаването на тестостерона да е отговорно за увеличената простата. Увеличаването на размера на простатата може да доведе до стесняване на уретрата, което засяга пикочния мехур и уринирането. Може да причини слабо, болезнено или колебливо уриниране.

15. Задържане на течности и подуване на краката и стъпалата
По-високите от нормалните нива на тестостерон карат тялото ви да задържа повече течности. Тази течност се задържа и причинява подуване на краката и краката.

16. Необяснимо наддаване на тегло
Знаем, че тестостеронът е отговорен за много различни растежи. Ако нивата на тестостерон са твърде високи, това може да причини нежелан растеж по цялото тяло, ако разбирате това, което казваме.

Наддаването на тегло е един от най-честите признаци за висок тестостерон.

Кога да посетите лекар при признаци на висок тестостерон

висок тестостерон

Диагностицирането на високи нива на тестостерон е доста лесен процес.

Вашият лекар често ще извършва физически преглед, за да провери за незабавни видими признаци на по-висок тестостерон. Той или тя ще потърси прекомерно окосмяване по тялото, акне, промени в теглото или мускулната маса и т.н. Те могат да задават въпроси относно вашия сън, либидо и настроение.

Оттам вашият лекар вероятно ще направи кръвен тест, за да получи фактите. Секрециите на тестостерон обикновено са най-високи сутрин, така че бъдете готови за ранно вземане на кръв.

Докато високите нива на тестостерон могат да бъдат добри или лоши, има определени моменти, когато трябва да се притеснявате и незабавно да посетите Вашия лекар.

1. Проблеми със съня
Сънят е жизнено важен за вашето здраве. Недостатъчният сън може да доведе до всякакви проблеми.

Ако мислите, че имате проблеми със съня поради високи нива на тестостерон, трябва да си направите кръвен тест. Вашият лекар може да определи дали високият тестостерон е причината.

2. Световъртеж
Както казахме по-рано, тестостеронът може да доведе до понижаване на кръвното ви налягане, което може да причини пристъпи на замаяност или припадък.

Следователно, ако изпитвате необичайно замайване или виене на свят, тестостеронът може да е виновникът. Проверете го.

3. Ненормални промени в добрия *HDL* холестерол
Докато вашият HDL е добър холестерол, определено можете да имате твърде много от това добро нещо.

Трябва да има деликатен баланс между добрия и лошия холестерол. Ако Вашият лекар е забелязал, че холестеролът Ви се е променил без обяснение, помолете да Ви проверят нивата на тестостерон.

Как да повишите вашия тестостерон

Ако искате да повишите нивата на тестостерон, има някои неща, които можете да направите, които включват най-вече промяна на диетата ви. Ето няколко съвета.

1. Яжте определени зеленчуци
Количеството тестостерон, което човек има, зависи много от диетата на човека. Трябва да ядете много здравословни мазнини, листни зеленчуци, протеини и холестерол.

Зеленчуци като броколи, карфиол и зеле понижават нивата на естроген, което повишава тестостерона. Трябва също да избягвате диети с ниско съдържание на мазнини.

2. Яжте ядки
Една или две шепи орехи или бадеми помагат за повишаване на нивата на тестостерон. Можете също така да опитате бразилски орехи, кашу, фъстъци и други ядки с високо съдържание на мононенаситени мазнини.

Семената като слънчогледови и сусамови семена също осигуряват високи нива на тези мазнини, протеини, витамин Е и цинк.

3. Яжте стриди и богати на цинк храни
Цинкът е един от най-важните минерали, от които тялото ви се нуждае, за да произвежда тестостерон. Една храна, която има много цинк, са стридите.

Ако не ги харесвате, можете да увеличите приема на цинк, като ядете богати на протеини меса и риба и сурови млечни продукти, като мляко и сирене. Можете също така да приемате добавка с цинк, но се консултирайте с вашия лекар, преди да добавите нещо ново към сместа.

4. Яжте овесени ядки
Овесът съдържа съединения, наречени авенакозид, които могат да ограничат нивото на глобулините, свързващи половите хормони в тялото ви. Това ще увеличи нивата на тестостерон.

Овесената каша също може да подобри сексуалната активност, тъй като е заредена с L-аргинин, аминокиселина, която реагира с азотния оксид, за да отпусне кръвоносните съдове.

5. Яжте яйца
Яйцата са суперхрана, произвеждаща тестостерон. Жълтъците имат високи нива на HDL, който е добър вид холестерол и формира градивните елементи за производството на тестостерон.

Яйцата са друга храна с високо съдържание на цинк. Можете да ядете до три яйца на ден, без да се притеснявате как това се отразява на здравето ви.

6. Ограничете захарта
Мъжете с наднормено тегло са по-склонни да имат нисък тестостерон, отколкото обикновените мъже, и стоенето далеч от захарта е добър начин да отслабнете.

Можете да опитате да премахнете газираните напитки, соковете, преработените храни и други рафинирани въглехидрати. Това включва неща като палачинки, хляб, зърнени закуски и чипс.

7. Приемайте витамин D3

Вярвате или не, витамин D3 технически е хормон и е наистина важен. Проучванията показват, че мъжете с по-високи нива на тестостерон имат и по-високи нива на витамин D3.

Допълването с този витамин ще ви помогне да повишите тези нива и да покажете признаци на висок тестостерон.

Какво се счита за нормално ниво на тестостерон?

Нормалните нива на тестостерон варират според възрастта.

Преди пубертета нивата на тестостерон при мъжете са много ниски. Тези нива нарастват по време на пубертета и обикновено достигат пик между осемнадесет и двадесет години.

След това нивата на тестостерон са склонни да останат по-балансирани и започват стабилно да намаляват след тридесетгодишна възраст.

Тестостеронът се измерва в нанограми на децилитър или ng/dL.

 • Шест месеца до девет години – 7-20 ng/dL
 • Десет до единадесет години – 7-120 ng/dL
 • Дванадесет до тринадесет години – по-малко от 800 ng/dL, в зависимост от пубертета
 • Четиринадесет до осемнадесет години – до 1200 ng/dL, в зависимост от пубертета
 • Деветнадесет и повече години – 240-950 ng/dL

Мастурбацията намалява ли тестостерона?

Дали мастурбацията влияе или не на нивата на тестостерон се обсъжда горещо.

Понастоящем няма абсолютно никакво научно изследване, което да предполага връзка между подаване на ръка и по-ниски нива на тестостерон. В спермата на мъжа има минимално количество тестостерон и няма доказателства, че тестостеронът се губи с еякулацията.

Кои храни водят до висок тестостерон?

7-те най-добри храни за повишаване на ниски нива на тестостерона са:

 1. Стриди
 2. Нар
 3. Подсилени растителни млека
 4. Зеленолистни зеленчуци
 5. Мазни риби и рибено масло
 6. Екстра върджин зехтин
 7. Лук.

Кафето повишава ли тестостерона?

Може ли кафето да повиши или понижи тестостерона?
Кофеинът като цяло има положителен ефект върху нивата на тестостерона. Доказано е, че мъжете, които консумират кофеин редовно, средно иумат по-високи нива от тези, които не го правят. Не само това, но нивата на естрадиол, както свободен, така и общ, са намалени.

Знаехте ли че?

Тестостеронът се синтезира в тялото от холестерол. Но наличието на висок холестерол не означава, че тестостеронът ви ще бъде висок. Нивата на тестостерон се контролират твърде внимателно от хипофизната жлеза в мозъка, за да се случи това.

Има моменти, когато ниският тестостерон не е толкова лошо нещо. Най-често срещаният пример вероятно е ракът на простатата. Тестостеронът може да стимулира растежа на простатната жлеза и рака на простатата. Ето защо лекарствата, които понижават нивата на тестостерона (например леупролид) и кастрацията са обичайни лечения за мъже с рак на простатата. Мъжете, приемащи заместители, трябва да бъдат внимателно наблюдавани за рак на простатата. Въпреки че тестостеронът може да предизвика растеж на рака на простатата, не е ясно дали лечението с тестостерони всъщност причинява рак.

Резюме

Тестостеронът е много повече, отколкото предполага неговата репутация. Мъжете и жените се нуждаят от необходимото количество тестостерон, за да се развиват и функционират нормално. Оптималното количество от тестостерона обаче далеч не е ясно.

Проверката на нивата на тестостерон е толкова лесна, колкото кръвен тест. Трудната част е тълкуването на резултата. Нивата варират в течение на деня. Еднократно ниско ниво може да бъде безсмислено при липса на симптоми, особено ако е било нормално в друг момент. Имаме нужда от повече изследвания, за да знаем кога да измерваме тестостерона, как най-добре да реагираме на резултатите и кога си струва да приемем рисковете от лечението.

Сега знаете признаците на висок тестостерон при мъжете. Малко допълнителна доза тестостерон само подчертава вече мъжествените черти, но внимавайте за някои от тези странични ефекти!

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Кюфтета с бял сос фрикасе

Ако харесвате пиле фрикасе, почти със сигурност ще сте любители и на кюфтета с бял сос фрикасе. Това е една чудесна манджа, която е...