Туршията е неизменна част от българската традиция за консервиране и приготвяне на зимнина, а с тази съвсем обикновена селска туршия, ще разберете смисълът от това да изпробвате рецептата. Със зелени и червени чушки, моркови и краставички, съчетанието на таз смесена туршия води до страхотен сладко-кисел вкус.
Рецепта за обикновена селска туршия
Сезонните зеленчуци вече са по пазарите с изключение за зелето кьосе, така че всички продукти по-долу могат да се намерят пресни и вече на по-достъпни цени. Без значение дали ще я приготвите малки или големи буркани, важното при този тип туршия е да не използвате бидон, тъй като зеленчуците се заливат с вряща марината.
Необходими продукти
- зелени или червени пиперки;
- зелени домати;
- краставички;
- моркови;
- лук;
- целина;
- корени и листа магданоз;
- сол.
За маринатата
- 1 л вода;
- 2 л оцет;
- 70 гр сол;
- 150 гр захар;
- няколко зърна черен пипер.
Начин на приготвяне
Подбират се пресни, добре развити и месести зелени и червени пиперки, измиват се и почистват от семената. След това се нарязват на ивици с ширина до 1 см.
Избирате зелени домати със стегнато месо и малки семенни гнезда, които нарязвате на кръгчета или на резени.
Нарязаните чушки и зелени домати се поставят в голям съд и към тях се прибавят нарязани на кръгове пресни млади краставички или корнишони.
Морковите нарязвате на кръгчета, а почистения и нарязан също на кръгове лук се добавя в съда заедно с нарязана на ивици целина корени с листа магданоз.
Така приготвения зеленчук за тази обикновена селска туршия, се размесва и посолява в съотношение:
25-30 гр сол на 1 кг зеленчук
След 2 часа сместа се оцежда от отделилата се вода, нарежда се в буркани с вместимост не повече от 2 л и се залива с вряла марината, приготвена в следното съотношение:
Смесва се 1 л вода, 2 л оцет, 70 гр сол, 150 гр захар и няколко зърна черен пипер, загрява се на котлона с постоянно бъркане и след като кипне се заливат напълнените в буркани зеленчуци.
Бурканите се затварят плътно и се съхраняват в студено и тъмно помещение, като не се прави варене за стерилизация. Селската туршия е готова след 1-2 седмици за консумация, а както виждате рецептата е съвсем обикновена, но за сметка на това сполучлива.
Успех!
Виж още: