Обикновена селска туршия

Туршията е неизменна част от българската традиция за консервиране и приготвяне на зимнина, а с тази съвсем обикновена селска туршия, ще разберете смисълът от това да изпробвате рецептата. Със зелени и червени чушки, моркови и краставички, съчетанието на таз смесена туршия води до страхотен сладко-кисел вкус.

Рецепта за обикновена селска туршия

Сезонните зеленчуци вече са по пазарите с изключение за зелето кьосе, така че всички продукти по-долу могат да се намерят пресни и вече на по-достъпни цени. Без значение дали ще я приготвите малки или големи буркани, важното при този тип туршия е да не използвате бидон, тъй като зеленчуците се заливат с вряща марината.

Необходими продукти

  • зелени или червени пиперки;
  • зелени домати;
  • краставички;
  • моркови;
  • лук;
  • целина;
  • корени и листа магданоз;
  • сол.

За маринатата

  • 1 л вода;
  • 2 л оцет;
  • 70 гр сол;
  • 150 гр захар;
  • няколко зърна черен пипер.

Начин на приготвяне

Подбират се пресни, добре развити и месести зелени и червени пиперки, измиват се и почистват от семената. След това се нарязват на ивици с ширина до 1 см.

Избирате зелени домати със стегнато месо и малки семенни гнезда, които нарязвате на кръгчета или на резени.

Нарязаните чушки и зелени домати се поставят в голям съд и към тях се прибавят нарязани на кръгове пресни млади краставички или корнишони.

Морковите нарязвате на кръгчета, а почистения и нарязан също на кръгове лук се добавя в съда заедно с нарязана на ивици целина корени с листа магданоз.

Така приготвения зеленчук за тази обикновена селска туршия, се размесва и посолява в съотношение:

25-30 гр сол на 1 кг зеленчук

След 2 часа сместа се оцежда от отделилата се вода, нарежда се в буркани с вместимост не повече от 2 л и се залива с вряла марината, приготвена в следното съотношение:

Смесва се 1 л вода, 2 л оцет, 70 гр сол, 150 гр захар и няколко зърна черен пипер, загрява се на котлона с постоянно бъркане и след като кипне се заливат напълнените в буркани зеленчуци.

Бурканите се затварят плътно и се съхраняват в студено и тъмно помещение, като не се прави варене за стерилизация. Селската туршия е готова след 1-2 седмици за консумация, а както виждате рецептата е съвсем обикновена, но за сметка на това сполучлива.

Успех!

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано