Рецепта за обикновена содена питка – вкусна, засищаща с хрупкава коричка. Този хляб може да се приготви в различни вариации с ръжено брашно, с овесени ядки, за да се промени текстурата му, със стафиди и захар, със семена и ядки и много други.
Бърз, лесен и вкусен без чакане да втаса, той е достоен да заеме почетно място на трапезата ви. Идеален както за закуска, така и за обяд и вечеря и се съчетава чудесно с различни ястия.
Обикновена содена питка за Бъдни вечер
А ако решите, може да пробвате и сладкия вариант, като му добавите захар, стафиди, ядки, семена и каквото още желаете, и да го направите по ваш вкус. Вариантът, който сме ви приготвили днес включва бяло и пълнозърнесто брашно.
Продукти и съставки за питката
- 200 гр. бяло брашно;
- 200 гр. пълнозърнесто брашно;
- 2 ч.л сол;
- 1 ч.л. сода бикарбонат;
- 300-350 мл. вода.
Как да направите обикновена содена питка
Загрейте фурната на 200 градуса. Пресейте брашното, солта и содата. Добавете постепенно водата и разбъркайте с шпатула до хомогенизиране на сместа. Може да не се наложи да използвате цялата вода, целта е да се получи меко, но не лепкаво тесто.
Оформете кръгла питка с диаметър 18-20 см. Изрязва се дълбок кръст на повърхността и и се слага в тава покрита с хартия за печене. Печете 15 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса, а след това намалете на 190 градуса и печете още 15-20 минути, докато придобие приятен златист загар.
Съвсем не е сложно, вече би трябвало да имате една сполучлива и обикновена содена питка, която да поднесете още топла на трапезата в навечерието на Коледа. Добре е да се консумира на съшия ден.
Да ви е сладко!