НачалоРецептиПечиваОбикновена содена питка в...

Обикновена содена питка в навечерието на Коледа

Рецепта за обикновена содена питка в навечерието на Коледа – вкусна, засищаща с хрупкава коричка. Този хляб може да се приготви в различни вариации с ръжено брашно, с овесени ядки, за да се промени текстурата му, със стафиди и захар, със семена и ядки и много други.

Бърз, лесен и вкусен без чакане да втаса, той е достоен да заеме почетно място на трапезата ви. Идеален както за закуска, така и за обяд и вечеря и се съчетава чудесно с различни ястия.

Обикновена содена питка за Бъдни вечер

А ако решите, може да пробвате и сладкия вариант, като му добавите захар, стафиди, ядки, семена и каквото още желаете, и да го направите по ваш вкус. Вариантът, който сме ви приготвили днес включва бяло и пълнозърнесто брашно.

Продукти и съставки за питката

  • 200 гр. бяло брашно;
  • 200 гр. пълнозърнесто брашно;
  • 2 ч.л сол;
  • 1 ч.л. сода бикарбонат;
  • 300-350 мл. вода.

Как да направите обикновена содена питка

Загрейте фурната на 200 градуса. Пресейте брашното, солта и содата. Добавете постепенно водата и разбъркайте с шпатула до хомогенизиране на сместа. Може да не се наложи да използвате цялата вода, целта е да се получи меко, но не лепкаво тесто.

Оформете кръгла питка с диаметър 18-20 см. Изрязва се дълбок кръст на повърхността и и се слага в тава покрита с хартия за печене. Печете 15 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса, а след това намалете на 190 градуса и печете още 15-20 минути, докато придобие приятен златист загар.

Съвсем не е сложно, вече би трябвало да имате една сполучлива и обикновена содена питка, която да поднесете още топла на трапезата в навечерието на Коледа. Добре е да се консумира на съшия ден.

Да ви е сладко!

Ако нашата рецепта за содена питка, която е подходяща за Бъдни вечер ви е харесала, вижте и другите ни предложения за храни, като: постни сарми със зелеви листа и постни лозови сарми.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Класически бял сос – 5 варианта за универсален сос за чушки, кюфтета и др.

Класическия бял сос е най-често комбинация от масло, брашно и мляко, които смесени заедно с различни подправки образуват кремообразна текстура, подходяща за най-различни ястия....